Piroska
-2 °C
5 °C

Merényletek kísérik az afgán választást

2010.09.18. 08:55 Módosítva: 2010-09-18 10:39:15

Két embert megölt egy házra kilőtt rakéta szombaton a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban, miközben zajlanak a parlamenti választások - közölte a helyi rendőrség szóvivője. A szombati afganisztáni választásokon a parlament alsóházának 249 mandátumáért mintegy 2500 jelölt verseng.

A szintén kelet-afganisztáni Hoszt tartományi székhelyen egy választóhelyiségben pokolgép robbant, amely három embert - közöttük két afgán választási megfigyelőt - megsebesített. Utóbbiak egyike válságos állapotban van.

Kandahár kormányzójának gépkocsikonvoja mellett pokolgép robbant, de a tartományi vezetőnek nem esett baja.

Rakétagránát csapódott be Kabulban szombat hajnalban, alig 3 órával a parlamenti választások kezdete előtt. Egy kabuli rendőri illetékes szerint a rakétagránáttal az állami tévé székházának udvarát találták el. Ez alig néhány háztömbnyire van az elnöki palotától, az amerikai nagykövetségtől és a NATO-erők főhadiszállásától. A katonai szövetség egyik szóvivője viszont azt állította, hogy a NATO-parancsnokság volt a célpont, ám nincsenek sem károk, sem áldozatok. Dzsalálábád környékén hat rakétagránát csapódott be. Áldozatok itt sincsenek.

Az akciókat nyilván a tálibok hajtották végre, akik jó előre közölték: megpróbálják megzavarni a választások lebonyolítását. A rakétagránát kilövése feltehetően figyelmeztetés volt a potenciális szavazóknak, hogy inkább maradjanak otthon. A tálibok egyébként az elmúlt napokban röplapokon, illetve az interneten is jelezték: mindenki, aki szavaz, támadás célpontjává válhat.