Piroska
-3 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Perrel fenyegeti a francia kormányt egy nemzetközi romaszervezet

2010.09.18. 19:15
Azzal fenyegette meg a francia kormányt a cigányok kitoloncolása ellen tiltakozó nemzetközi romaszervezet, hogy pert indít ellene a luxemburgi Európai Bíróságon. Ezzel egy időben több bulgáriai romaszervezet a francia államfőnek címzett közös, tiltakozó levelet adott át a szófiai francia nagykövetségnek, ahol tüntetés is volt.

"Akiket Önök kitoloncoltak, nem követtek el bűnt, mert ha ez történt volna, őrizetbe veszik őket, és vádat emelnek ellenük" - áll a levélben, amelynek átadásakor 150 roma tüntetett a francia nagykövetségnél. A tüntetők azt kiabálták, "Európa velünk van!". A tiltakozók egyik tábláján azt lehetett olvasni, "Sarkozy törvényesíti a rasszizmust." Egy másikon pedig azt: "A szegénység nem jelent bűnözést!". Egy harmadikon azt: "Szabadság, egyenlőség, testvériség."

Nicolas Sarkozy csütörtökön kijelentette: "folytatják az illegális táborok felszámolását és a kitoloncolásokat, függetlenül attól, hogy milyen származású emberekről van szó." A francia elnök a brüsszeli EU-csúcs előtt már vitába keveredett Jose Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével, aki szintén bírálta Párizs politikáját. Barroso ugyanakkor helytelenítette, hogy igazságügyi biztosa, Vivien Reding párhuzamot vont a kitoloncolások és a második világháborús deportálások között.

Szombaton, az Union Romani nevű, prágai székhelyű nemzetközi romaszervezet spanyolországi csoportja azzal fenyegetőzött, hogy beperli a párizsi kormányt a luxembourgi Európai Bíróságon. "Szomorú, és számunkra mélységes csalódás, hogy a brüsszeli EU-csúcs résztvevőiben nem volt annyi bátorság, hogy helyre tegyék a francia elnököt."- közölte a csoport. Közleményükben elítélték a párizsi belügy augusztus 5-én kiszivárgott anyagát, amely az összes roma kiutasítására utal, és amely a csoport szerint rasszista, alkotmányellenes, Európa-ellenes, és a náci időkre emlékeztető felhangokat tartalmaz.