Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Érvénytelen volt a szlovák népszavazás

2010.09.19. 09:17
Az alacsony részvétel miatt érvénytelen lett a Szlovákiában többek között a kisebb parlamentről és a média-előfizetési díjak eltörléséről rendezett népszavazás.

A szlovák statisztikai hivatal adatai a bejegyzett 4,3 millió szlovákiai választópolgárnak csak a 22,48 százaléka járult az urnák elé.

A szombati népszavazás érvényességéhez a bejegyzett választópolgárok több mint felének le kellett volna adnia voksát. A hivatalos végeredményt a SUSR várhatóan vasárnap délben hozza nyilvánosságra.

A referendum hat kérdésre várt választ a szlovákoktól: csökkenjen-e 150-ről 100 főre a parlament létszáma, korlátozzák-e a képviselők mentelmi jogát, megszűnjön-e a közszolgálati televízió és rádió üzemben tartási díja, a közintézmények csak bizonyos árhatáron belül szerezhessenek-e be gépjárműveket, legyen-e az európai és a nemzeti választásokon internetes szavazás, eltöröljék-e a közszolgálati dolgozók jogát arra, hogy válaszoljanak a médiában a velük foglalkozó írásokra.
Az ellenzéki pártok azt javasolták tagjaiknak és híveiknek, hogy ne menjenek el szavazni.

A referendum mellett még a júniusi választások előtt a mostani koalícióban részt vevő Szabadság és Szolidaritás (SaS) nevű párt tört lándzsát.