Gyanús britet fogtak el Amszterdamban

2010.09.19. 19:05 Módosítva: 2010.09.19. 20:29
Az al-Shabaabbal állhat kapcsolatban az a szomáliai származású brit állampolgár, akit terrorgyanú miatt vettek őrizetbe az amszterdami repülőtéren. A holland hatóságok egyelőre nem árultak el részleteket.

A holland rendőrség terrorizmus gyanúja miatt őrizetbe vett egy szomáliai származású brit férfit, aki Nagy-Britanniából útban Uganda felé át akart szállni az amszterdami Schipol nemzetközi repülőtéren, jelentette be a holland államügyészség. Jelenleg megpróbálják kideríteni, hogy a férfi tagja-e valamely külföldi terrorista csoportnak.

A férfi a liverpooli John Lennon repülőtérről érkezett Amszterdamba, ahonnan Entebbe felé indult volna tovább. Evert Boerstra, a holland ügyészség szóvivője szerint a rendőrség a brit hatóságoktól kapott füles alapján tartóztatta fel a férfit. Ennél több információt azonban az ügyészség egyelőre nem árult el.

A holland állami televízió és rádió (NOS) értesülése szerint az őrizetbe vett férfi feltehetőleg a legjelentősebb szomáliai lázadószervezettel, az al-Shabaabbal áll kapcsolatban. Az al-Shabaab kötődik az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz, és számos, sok halálos áldozatot követelő merényletet követett már el ENSZ-létesítmények ellen, de emberei hajtották végre a 76 ember halálát okozó kettős robbantást is Ugandában a labdarúgó-világbajnokság döntője alatt.

Augusztus 30-án két jemenit vettek őrizetbe az amszterdami repülőtéren, szintén terrorizmus gyanújával. A két férfi Chicagóból utazott Hollandiába, és az amerikai rendőrség értesítette a holland hatóságokat, hogy gyanús tárgyak vannak a csomagjaikban. A két jemenit azonban végül szeptember elsején szabadon engedték a holland hatóságok.  • Hírek
  • Hírek