Táncolnak a chilei bányászok

2010.09.19. 11:59
Újabb videót készítettek föld alatti életükről a chilei bányászok. Láthatóan jó a kedvük, de a családtagjaik szerint egyelőre nincs mit ünnepelni. A kiszabadításukat most október végére ígérik - tudósít a CNN.

A föld alatt rekedt chilei bányászok 700 méter mélyen ünnepelték meg az ország Függetlenségi Napját - számol be a CNN. A 33 bányász egy kilencperces videót készített a föld alatti ünnepségről szombaton. A felvételt az egyetlen nem chilei bányász rögzítette. A videón a bolíviai Carlos Mamani a chilei elnöknek, Sebastian Pinerának és a bolíviai elnöknek, Evo Moralesnek is köszönetet mond a támogatásért.

A felvételen az egyik bányász fehér törülközőt és védősisakját a kezében tartva járja Chile nemzeti táncát. A többi bányász közben tapsol és zenét hallgat egy mp3 lejátszóról, amit a mentőcsapat küldött le nekik. A felvételen az is látszik, hogy a bányászok a chilei televízió élőadását nézik a barlang falára vetítve.

Chilei bányászok pózolnak a kamerának
Chilei bányászok pózolnak a kamerának

A bányászok az elmúlt hetekben nem csak a túlélésükhöz szükséges élelmet és ruházatot kapták meg a mentőcsapattól, hanem egy telefonvonal és egy optikai kábel segítségével gyakorlatilag folyamatosan képesek videó-telefonálni a külvilággal.

Ez volt az ünnepi menü

A Függetlenség Napja alakalmából a csapdába rekedt bányászoknak különleges ételeket küldtek le. A menü a hagyományos chilei "empanadas" volt, ami hússal, hagymával, olajbogyóval és mazsolával töltött tészta.

A felszínen a családok ideiglenes sátortáborban várják a munkások szabadulását. Róluk külön szakácsok gondoskodtak a nemzeti ünnep alkalmából, bár az egyik bányász családját ez nem dobta fel, azt mondták, hogy most nem igazán van mit ünnepelniük.

„Szomorúak vagyunk, mert a Függetlenség Napja egy családi ünnep, ilyenkor a kedvenc parkunkban szoktunk sétálni a kisbabánkkal.” Az egyik bányász édesanyja levest és salátát készített az ünnep alkalmából. Ő úgy nyilatkozott: a bányászok biztosan lehangoltak, és addig nincs mit ünnepelni, amíg a föld alatt vannak.

Vasárnap a chilei elnök is ellátogat a bányához és tájékozódik a mentési munkálatokról. Szombat este a bánya fölött három katonai helikopter jelent meg, hivatalosan azt közölték, hogy az elnök érkezése előtt így mérték fel a terepet.

Még másfél hónap

A mentési munkálatokban résztvevő források szerint az elnök látogatása azzal lehet összefüggésében, hogy a mentőcsapatok üzembe helyezik azt a nagy teljesítményű fúrót, ami Kanadából érkezett a helyszínre. Bányászati szakértők szerint ennek a fúrónak az alkalmazásával lehet elég széles lyukat fúrni ahhoz, hogy a bányászokat egy felvonóval a felszínre hozzák .

A mentőcsapatok pénteken érték el a 623 méteres mélységet, ami már elég közel van a bányászok menedékhelyéhez. Azonban a járat csak harminc centiméter széles, a fúróval most 70 centisre kell bővítsék.

A chilei kormány szerint a bányászokat október végén, november elején tudják felhozni. A korábbi becslések szerint karácsonyig tartott volna a mentés.

Pelé is üzent

A labdarúgó világbajnokságon győztes spanyol válogatott tagja, David Villa példáját követve üzenetet és aláírt mezt küldött a föld alatt rekedt chilei bányászoknak minden idők egyik legnagyobb focistája, a brazil Pelé.

"Drága barátaim, imádkozom értetek" - üzente az O Globo című brazil lap internetes kiadása szerint a vájároknak, köztük Franklin Lobos korábbi chilei futballistának Pelé.

A háromszoros világbajnok brazil egy Rio de Janeiró-i energiacég elnökének adta át az aláírt mezt, hogy továbbítsák a bányászoknak.  • Hírek
  • Hírek