Benedek
-4 °C
5 °C

A NATO-ba menthetné át magát a montenegrói kormányfő

2010.09.20. 12:20
Montenegrói sajtóértesülések szerint Milo Gyukanovics miniszterelnök év végén távozhat posztjáról, a politikus már csak arra vár, hogy országa az Európai Unióba (EU) vezető útra lépjen. A balkáni cigarettacsempészet egykori kulcsfigurájának tartott kormányfő ugyanakkor tagadja a felröppent híreket. A Kitekintői elemzése.

"Ezek a híresztelések csak az újságírók koholmányai. Ha a közvélemény számára be kell valamit jelenteni, akkor azt a miniszterelnök majd a maga helyén és idejében megteszi" – kommentálta a Milo Gyukanovics kormányfő távozásáról szóló cikkeket Andrijana Vukotics, a miniszterelnök tanácsadója.

A hír, miszerint a vitatott megítélésű montenegrói kormányfő idén decemberben vagy jövő januárban távozik posztjáról, azonban makacsul tartja magát: a legtöbb montenegrói napilap, többek között a Dan és a Vijesti újságok is felhívták a figyelmet, Gyukanovics állítólag már csak a hivatalos brüsszeli bejelentésre vár, hogy a kis balkáni állam ráléphet az EU-ba vezető útra, vagyis tagjelöltté válhat. Egyesek azt is rebesgetik, hogy a kormányfő fontos NATO-pozíciót vállalna, miután Montenegró valamikor a jövőben az észak-atlanti szervezet tagjává válna.

A tanácsadó mellett maga Gyukanovics is tagadta a híreszteléseket, a BalkanInsight hírportál tudósítása szerint a kormányfő Podgoricában újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy nem érzi, hogy "be lenne betonozva a miniszterelnöki székbe", és amikor az idő eljön, akkor "megfelelően tájékoztatja majd a közvéleményt".

A hírek szerint Gyukanovics emellett minden november 15-e utánra tervezett külföldi látogatását is lemondta. A miniszterelnök irodája ugyanakkor ezeket az értesüléseket is tagadja, szerintük egy utat sem töröltek.

A pénzügyminisztert emlegetik utódként

A Montenegrin News Agency hírügynökség azonban úgy értesült, hogy a kormányzó Szocialista Demokrata Párt (DPS) már megkezdte az utódkeresést, a legvalószínűbb befutónak jelenleg Igor Luksics pénzügyminiszter és miniszterelnök-helyettes tűnik.

Luksics személye ugyanakkor érdekes választásnak tűnhet: a pénzügyminiszter volt az, aki a korrupcióval vádolt és nemzetközi körözés alatt álló volt thai miniszterelnököt, Thakszin Szinavatrát örömmel fogadta a balkáni államban (Szinavatra mondhatni Montenegróba menekült a világ szeme elől). Luksics azért volt ilyen szívélyes, mivel a thai politikus és üzletember minden bizonnyal jelentős vagyont is vitt a balkáni államba.

A cigarettacsempészet kulcsfigurája lehetett

Milo Gyukanovics
Milo Gyukanovics

Gyukanovics egyszer már visszavonult a politika legfelsőbb szintjétől: 2006-ban otthagyta a miniszterelnöki posztot, a DPS pártelnöki posztját és parlamenti mandátumát viszont megtartotta. A politikus fényes karrierjére azonban árnyék vetül: európai uniós és amerikai hatóságok szerint a csak "borotvapengének" vagy a "Balkán legügyesebb emberének" is becézett Gyukanovics volt az egyik kulcsfigurája az 1990-es években és a 2000-es évek elején a balkáni országban zajlott cigarettacsempészetnek.

Az olaszországi Bari városának ügyészsége szerint Gyukanovics segített a hatalmas mennyiségű cigarettaszállítmányokat Olaszországba csempészni az Adriai-tengeren keresztül. Olaszországból pedig az ottani maffia terítette tovább az árut egész Európába, több milliárd dollár kárt okozva ezzel az európai államoknak. Az olasz ügyészség munkatársainak közlése alapján az akkor még Szerbiával államszövetségben létező Montengeró államfőjeként a politikus "félelmet nem ismerve és pénzt nem kímélve" igyekezett eltüntetni nyomait az ügyben. Gyukanovics egyes vélemények szerint még a hírhedt nápolyi bűnszervezettel, a camorrával is kapcsolatban állt.

Az olasz hatóságok 2004-ben már letartóztatási parancsot adtak ki a montenegrói politikus ellen, akit akkor még nem védett immunitás, mivel Montenegró még nem volt független állam. Így ha Gyukanovics Olaszország földjére lépett volna, akkor azonnal letartóztathatták volna. 2007-ben az előbbiekben már idézett olasz ügyészség vizsgálatot indított a montenegrói cigarettacsempészet ügyében, Gyukanovics ekkor azonban már nem élvezett immunitást, mivel egy évvel ezelőtt távozott a miniszterelnöki posztról.

A vizsgálat befejezése után pár hónappal ugyanakkor újra a kormányfői székben találhatjuk a montenegrói politikust, aki a mentelmi jog védőernyője alatt 2008-ban már nyugodtan elmehetett tanúskodni a bari ügyészségre, ahol állítólag több mint hat órán keresztül hallgatták ki az olasz hatóságok munkatársai. Az ügynek ezzel mintha vége is szakadt volna, Gyukanovicsot az olasz ügyészek többé nem zaklatták.

Javuló pozíciók

Montenegró egyre fontosabb szerepet tölt be az európai és a világ politikai, gazdasági palettáján. A kedvelt turistacélpont már nem csak vonzó strandjaival csábítja magához a befektetőket, hanem egyéb gazdasági tevékenységeket is igyekeznek ösztönözni a kormány illetékesei, nem is kevés sikerrel.

Montenegrónak a World Economic Forum 2010-11-es versenyképességi indexén 13 helyet javítva a 49-ik pozíciót sikerült elcsípnie. A jelentést készítő svájci intézet szerint Montenegró nagy lépéseket tett és tesz a korrupció és szervezett bűnözés visszaszorításáért, az állami hivatalnokoknak csúsztatott kenőpénz is visszaszorulóban van, emellett pedig az intézményi biztonság is egyre stabilabbá válik a balkáni országban. Montenegró a térségbeli országoknál jelentősen jobban szerepelt, a már EU-tag Romániát és Bulgáriát is több területen megelőzte.

A vonzó üzleti környezetet a kínaiak is kezdik felfedezni. A People's Daily Online jelentése szerint Li Csangcsun, a Kínai Kommunista Párt Politikai Bizottságának egyik tagja szeptemberben Montenegróba látogat, hogy megvitassa a két ország közti együttműködési lehetőségeket a montenegrói kormánnyal.

A NATO előszobájában

Az üzleti környezet javulása és az uniós tagjelöltség esetleges megszerzése mellett a NATO-tagság is egyre közelebb kerül a balkáni államhoz. Szeptember 10-én tíznapos NATO-gyakorlat kezdődött Montenegróban, mely az eddigi legnagyobb ilyen esemény az ország történetében.

A több mint 300 katonát felvonultató, a NATO Békepartnerség programja keretében rendezett MEDCEUR 2010 projektben a felvonuló egységek tréningeket, humanitárius tapasztalatcserét biztosítanak a programban résztvevő orvosok és orvosi személyzet számára. Montenegró 2006 óta vesz részt a  több közép- és kelet-európai állam, így Magyarország számára is a NATO-tagság előszobáját jelentő Békepartnerség programban.

Montenegró úgy tűnik, hogy kétes hírű miniszterelnöke alatt is (vagy épp neki köszönhetően) egyre inkább közelebb kerül az euroatlanti integrációhoz, és a kormány által biztosított vonzó üzleti környezetet is sokan kezdik felfedezni. Gyukanovics esetleges távozásával a Balkán egyik vitatott személyiségű, karizmatikus politikusa távozna a színpadról, ám a montenegrói kormányfő nem valószínű, hogy a háttérbe vonulna: a nemzetközi pozíció elérése sem kizárt számára.

A nagy kérdés azonban az, hogy a kis balkáni állam európai uniós és NATO törekvéseit megéri-e majd azzal támogatni és később honorálni, hogy egy nem teljesen tiszta múltú politikus kerüljön valamelyik szervezet fontos bársonyszékébe.