Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Bizalmat szavaztak Berlusconinak

2010.09.29. 20:23 Módosítva: 2010.09.29. 20:42
Megnyerte a szerdai bizalmi szavazást Silvio Berlusconi olasz kormányfő, miután megkapta a koalícióból kivált képviselők szavazatát is, és ennek nyomán megszűnt az előre hozott választások kilátása.

A voksolási eredmény a Gianfranco Fini alsóházi elnöktől ideiglenesen elforduló disszidenseknek köszönhető. A miniszterelnök egy ötpontos programot vázolt fel a képviselők előtt a megbízatása lejártáig, 2013-ig terjedő időszakra, és ezzel elnyerte a támogatásukat. E pontok: igazság, föderalizmus, terv a Délért, pénzügyi fegyelem és biztonság.

Szokatlanul békülékeny hangvételű felszólalásában a miniszterelnök "nemzeti összetartást" kért, és azt, hogy az ellenzéket is beleértve mindenki "dolgozzék együtt". Szükségesnek ismerte el a vitát még a kormányzó többségen belül is, és fontosnak minősítette "a szabad és erős" parlamentet. Egyetlen egyszer sem említette Fini alsóházi elnököt, akit ő zárt ki a közösen alapított kormánypártból, és akivel korábban heves szócsatákat vívott.

A lehetséges 617-ből 342-en szavaztak mellette, ami jóval több, mint az abszolút többség (309). Ellene csak 275-en voksoltak. A szakadár képviselőcsoport vezetője azzal indokolta a támogatásukat, hogy Berlusconi öt pontja tartalmazza azokat az elvárásokat, amelyekre a választók 2008-ban a szavazatukat adták, és a Finihez hű képviselők mindig kitartanak ezek mellett.

A vitában az egyik ellenzéki párt vezetője, Antonio di Pietro volt korrupcióellenes ügyész Berlusconit "lelkiismeretlen illuzionistának" és "a demokrácia megerőszakolójának" nevezte, és azzal vádolta, hogy azért ragaszkodik a hatalomhoz, hogy kibújjék az igazságszolgáltatás alól.  • Eladnék
  • Hírek