Emőke
-4 °C
9 °C

Kövér László nem kíváncsi a Hídra

2010.09.29. 11:05 Módosítva: 2010-09-29 11:07:30
A magyar kormány a parlamenten kívüli szlovákiai magyar pártot, az MKP-t tekinti stratégiai partnerének. Kövér László nem tud időt szakítani a Bugár-féle Hídra.

Nem kíván találkozni a Híd párt képviselőivel Kövér László. Az Országgyűlés elnöke csütörtökön érkezik Pozsonyba kétnapos látogatásra, ám a szlovákiai magyar pártok közül csak a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnökével tárgyal majd, írja az Új Szó.

A júniusi szlovákiai választásokon az MKP kiesett a pozsonyi parlamentből, újoncként bejutott a Híd-Most, amely helyet kapott Iveta Radicová koalíciós kormányában is.

"A magyar kormányzás szlovákiai stratégiai partnerének az MKP-t tekinti, az elnök úr látogatásán a házelnöki találkozó hivatalos résztvevőin kívül csak a stratégiai partnerrel kíván találkozni" – válaszolta a lap kérdésére Kövér kabinetjének sajtófőnöke.

A magyar politikus pénteken részt vesz a V4-es országok házelnökeinek találkozóján. Hivatalos programjából kiderül, hogy nem lesz Bugár–Kövér-találkozó.

"Mi próbáltuk kezdeményezni, először azt a választ kaptuk, hogy talán húsz percet sikerül szorítani az elnök úr programjából, végül azt mondták, hogy ilyesmire nem lesz lehetőség" – mondta a lapnak Bugár Béla, a Híd elnöke.

Kövér László csütörtök délután az MKP székházába látogat, ahol Berényi József pártelnökkel közös sajtótájékoztatót tart. "Örülök, hogy hozzánk eljön, azt, hogy a Híddal találkozik-e vagy sem, nem kívánom kommentálni" – közölte Berényi.

Kövér a közelmúltban többször bírálta a Hidat, egy hónapja elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy Bugár kijelentése szerint a szlovákiai magyarok autonómiájának kérdése jelenleg nem aktuális.

"Sajnálatosnak tartom, hogy a magyar kormány egy szlovákiai magyar parlamenti párt véleményére nem kíváncsi, és egy parlamenten kívüli párt kétes információi alapján tájékozódik a szlovákiai politikáról. De ez az ő döntésük. Mi hajlandóak vagyunk találkozni vele, de csak partnerként" - mondta Bugár.