Zsolt
2 °C
18 °C

Salamoni döntést hozott az indiai bíróság

2010.09.30. 13:59
A muzulmánok és a hinduk is jogot formálhatnak egy, a két felekezet által egyaránt követelt ajódhjái szent hely bizonyos részeire. Az ítélet így is inkább a hinduknak kedvez, ők kapták meg a leginkább vitatott területrészt. A hinduk szerint a szent helyen született Ráma király, Visnu isten hetedik reinkarnációja, ezért is rombolták le 1992-ben a 16. század óta ott lévő mecsetet. A hatóságok zavargásoktól tartanak, kétszázezer rendőr áll készenlétben.

Egyik félnek sem adott igazat a hinduk és muzulmánok közti ajódhjái területi vitában Uttar Pradés állam felsőbb bírósága. Az 1992 óta húzódó jogvitában ítélkező bíróság úgy döntött, a két vallási közösségnek osztoznia kell a területen, ahol a 16. századtól 1992-ig muzulmán mecset állt, jelentette a BBC.

Az ítélet ugyanakkor inkább a hinduknak kedvez, legalábbis a leginkább vitatott területrészt a hindu vallási közösségnek ítélte többségi döntésében a felsőbb bíróság. A terület többi részén osztoznia kell a muzulmán és a hindu közösségnek.

A mecsetet 1992-ben szélsőséges hindu csőcselék rombolta porig, mert szerintük a mecset helyén van Ráma király, Visnu isten hetedik reinkarnációjának szülőhelye is, amelynek tiszteletére templomot akarnak emelni. A mecset lerombolását követően egész Indiában zavargások törtek ki a két felekezet között, melyek során legalább kétezren vesztették életüket. Az 1992-es zavargások a legsúlyosabbak voltak a brit India 1947-es felosztását követő felekezeti villongások óta.

Az indiai hatóságok nagy erőkkel várták az ítélethirdetést, Uttar Pradésban kétszázezer rendőrt mozgósítottak az esetleg kirobbanó zavargások megfékezésére. A beszámolók szerint Allahabadban, a felsőbb bíróság székhelyén folyamatosan helikopterek köröznek a levegőben.

Az indiai hatóságok emellett október 1-ig letiltották a csoportos sms-küldés lehetőségét a mobilszolgáltatóknál, megfosztva ezzel a szélsőséges csoportokat tagjaik gyors és hatékony mozgósításának lehetőségétől. A médiahatóság pedig külön kérte a sajtót, hogy kerüljék az olyan beszámolók közlését, melyek zavargásokat szíthatnak.

Az ország miniszterelnöke, Manmohan Singh közleményben szólította békességre az ország lakóit. Felhívásához filmsztárok, sportolók is csatlakoztak.

Az Uttar Pradés-i felsőbb bíróság ítélete még nem jogerős.