Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Szabadon engedtek három, kémkedéssel vádolt japánt Kínában

2010.09.30. 06:28
A három japánt és negyedik, még mindig fogságban lévő társukat egy hete vették őrizetbe a kínai hatóságok, mert állítólag egy katonai objektumot fényképeztek. Az akció valójában retorzió lehetett, mert Japán letartóztatta egy kínai halászhajó kapitányát, aki szándékosan nekihajtott a japán flotta őrnaszádjainak.

A kínai hatóságok szabadon engedtek három japán állampolgárt abból a négyből, akiket a múlt héten kémkedés vádjával vettek őrizetbe az észak-kínai Hopej (Hebei) tartományban. A japánok a kínai hatóságok állításai szerint katonai objektumokról készítettek videofelvételt.

A negyedik japánt "a nyomozás érdekében" házi őrizetben tartják.

A katonai objektumban, ami után a japánok állítólag kémkedtek, amúgy semmilyen releváns katonai művelet sem zajlik, a kínaiak a gyárban a második világháború után az országban maradt japán vegyi fegyvereket fogják megsemmisíteni.

A japánokat pár nappal azután vették őrizetbe, hogy a japán hatóságok letartóztatták egy kínai halászhajó kapitányát és személyzetét, miután a hajó egy vitatott hovatartozású tengerszakaszon szándékosan nekihajtott a befogására érkező japán őrnaszádoknak. A hajó legényégét a japánok szinte azonnal elengedték, három héttel később a kapitányt is. Az eset komoly feszültséget okozott a két ország amúgy sem békés viszonyában.  • Vennék
  • Bankszámla