Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

A legbátrabb bányász jön fel elsőként

2010.10.08. 08:55 Módosítva: 2010.10.08. 08:56
Először a legtalpraesettebbeket, majd a betegeket, a legvégén pedig a fizikailag és lelkileg legerősebbeket fogják felszínre hozni a beomlott chilei bányából, közölték a mentésben részt vevők.
000T TRMvd1358909

A bányaomlás óta eltelt két hónapban tanulmányozták a mélyben rekedt harminchárom chilei bányász egészségi állapotát és jellemét, ez alapján határozták meg a felhozatal sorrendjét.

Még mielőtt azonban elkezdődik a bányászok felhozatala a közel hatszáz méteres mélységből, orvosok és mentési szakemberek ereszkednek le hozzájuk. A kiszélesített mentőakna a tervek szerint szombatig éri el a bányászokat, ezt követően 2-10 napon belül megkezdődhet a vájárok felszínre hozatala.

Tévéstábok munkában a helyszínen
Tévéstábok munkában a helyszínen

Le kell győznie a félelmet

Az elsőnek olyan bányásznak kell lennie, aki képes kezelni azt a félelmet, amivel az ember a szűk aknában való haladáskor szembesül. A kiválasztottnak képesnek kell lenni arra is, hogy később elmagyarázza társainak, hogy miképpen lehetnek úrrá ezen a problémán.

Renato Navarro, a chilei haditengerészet tengeralattjáróinak parancsnoka elmondta, hogy elsőként a feladatra legalkalmasabb embert hozzák fel. Őt követik majd a betegek, a végére maradnak a legerősebbek. A parancsnok nem kívánta közölni a javasolt felhozatali sorrendet, mert az változhat, ha időközben valamelyik bányász megbetegedne. A kérdésben az orvosszakértők mondják ki az utolsó szót.

000T TRMvd1358893

Fizikailag a legjobb állapotban Edison Peña bányász van, aki naponta tíz kilométert fut lent a tárna mélyén. A sorban egy cukorbetegségben szenvedő, majd egy magas vérnyomású bányász következne. Őket az idősebbek követnék.