Auguszta
-4 °C
2 °C

Összecsapások a belgrádi melegfelvonuláson

2010.10.10. 14:40 Módosítva: 2010-10-10 22:15:17
Benzines palackokkal és kövekkel hajigálták meg a vasárnapi melegfelvonulást biztosító rendőröket tüntetők a szerb fővárosban, többször is összecsaptak a rendőrökkel. A belgrádi parádén nem idén volt először incidens, tavaly inkább az egész rendezvényt lefújták.

Erőszakba torkollt a melegek vasárnapi felvonulása a szerb fővárosban. A több mint ötezer rendőr kordonokkal igyekezett biztosítani a menetet, de a melegfelvonulás ellen tüntetők át akarták törni a kerítést, miközben azt skandálták, „halál a homoszexuálisokra!”.

Már a felvonulás előtti gyülekezőt is megzavarta a jórészt fociszurkolókból álló tömeg. „A vadászat elkezdődött” – kiabálták a felvonulás néhány száz résztvevője felé a rendőrök sorfala mögül.

A benzines palackokat és köveket dobáló tömeget a rendőrök könnygázzal próbálták feloszlatni. Az incidens ellenére a menet folytatta útját.

A rendőrök és az ellentüntetők összecsapásainak több mint százhúsz sebesült áldozata van, csak a rendőrök közül kilencvenen kértek orvosi segítséget, ketten súlyosan megsebesültek. A rendőrök 188 embert őrizetbe vettek, akik közül 77-et egyelőre nem engednek szabadon, garázdaságért eljárást indítanak ellenük.

A randalírozó ellentüntetők Molotov-koktélokat dobtak a kormányzó, nyugatbarát Demokrata Párt székházára, és felgyújtották az épület garázsát. A tűzoltóknak sikerült eloltaniuk a tüzet. Dragan Sutanovac védelmi miniszter, a párt alelnöke azt mondta, hogy megsemmisült a szervezet archívumának, egy raktárának, valamint telefonvonalainak egy része. Állítása szerint lövéseket is leadtak az épületre. A törő-zúzó emberek megtámadták más pártok székházait is, valamint az állami televízió épületét.

A randalírozók megállítottak egy autóbuszt, kiparancsolták belőle az utasokat és a vezetőt, majd a járművet hagyták legurulni egy lejtős utcán. A busz végül egy villanyoszlopnak ütközött neki az egyik téren.

A rendőrök páncélozott járművekkel, könnygázzal próbálták meg szétoszlatni az ellentüntetőket még azután is, hogy a melegek menete véget ért. Kora estére a hatóságoknak sikerült helyreállítaniuk a rendet. Dragan Djilas belgrádi polgármester szerint a randalírozók által okozott károk értéke több mint egymillió euróra tehető.

Boris Tadic államfő elítélte a vandalizmust, és kijelentette, hogy a szélsőségeseket őrizetbe veszik és megbüntetik. "Szerbia garantálni fogja minden állampolgárának emberi jogait, függetlenül attól, hogy milyen különbségek vannak közöttük, és nem engedjük meg, hogy erőszakkal megfosszanak bárkit szabadságjogaitól" -mondta.

A melegfelvonulás ellen már szombaton több ezer ember tüntetett Belgrádban, ahol korábban sem volt indulatoktól mentes a rendezvény. A melegek és leszbikusok először 2001-ben szerveztek felvonulást, az akkor véres összecsapásokhoz vezetett. A tavalyi rendezvényt inkább lefújták a szervezők, miután a kormány bejelentette, hogy nem tudja garantálni a résztvevők biztonságát.