Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyar hirdetés miatt büntettek meg egy szlovák lapot

2010.10.14. 08:59 Módosítva: 2010-10-14 09:00:29
A nyelvtörvény megsértése miatt 1500 eurós bírságot szabtak ki egy szlovák nyelvű nyitrai hetilapra. Az újság ugyanis kizárólag magyarul közölte egy pénzkölcsönzéssel foglalkozó budapesti cég hirdetését.

A Szlovák Fogyasztóvédelmi Felügyelet (SOI) a reklámokról szóló törvény alapján szabta ki a bírságot, ami a nyelvtörvényre hivatkozik. A hirdetés a MY - Nitrianske noviny című régiós lapban csak magyar nyelven jelent meg még májusban, valaki pedig panaszt tett emiatt, írja a Sme című napilapra hivatkozva a bumm.sk.

Juraj Duchovič, a fogyasztóvédelmi felügyelet nyitrai részlegének igazgatója közölte, a bírság alsó határát szabták ki a törvénysértésért. A laphálózat vezetője fellebbezni fog a döntés ellen.

"Nem vagyok biztos benne, hogy rendben van ez az eljárás" - mondta Daniel Krajcer kulturális miniszter. Hangsúlyozta, a bírságot a fogyasztóvédelem szabta ki, amely nem tartozik a minisztérium alá. Szerinte a nyelvtörvény módosítása után ehhez hasonló esetben nem lehet majd bírságot kiszabni.