Nándor
3 °C
16 °C

Magyar hirdetés miatt büntettek meg egy szlovák lapot

2010.10.14. 08:59 Módosítva: 2010.10.14. 09:00
A nyelvtörvény megsértése miatt 1500 eurós bírságot szabtak ki egy szlovák nyelvű nyitrai hetilapra. Az újság ugyanis kizárólag magyarul közölte egy pénzkölcsönzéssel foglalkozó budapesti cég hirdetését.

A Szlovák Fogyasztóvédelmi Felügyelet (SOI) a reklámokról szóló törvény alapján szabta ki a bírságot, ami a nyelvtörvényre hivatkozik. A hirdetés a MY - Nitrianske noviny című régiós lapban csak magyar nyelven jelent meg még májusban, valaki pedig panaszt tett emiatt, írja a Sme című napilapra hivatkozva a bumm.sk.

Juraj Duchovič, a fogyasztóvédelmi felügyelet nyitrai részlegének igazgatója közölte, a bírság alsó határát szabták ki a törvénysértésért. A laphálózat vezetője fellebbezni fog a döntés ellen.

"Nem vagyok biztos benne, hogy rendben van ez az eljárás" - mondta Daniel Krajcer kulturális miniszter. Hangsúlyozta, a bírságot a fogyasztóvédelem szabta ki, amely nem tartozik a minisztérium alá. Szerinte a nyelvtörvény módosítása után ehhez hasonló esetben nem lehet majd bírságot kiszabni.