Kornélia
1 °C
14 °C

Börtönre ítélték a volt horvát kormányfőhelyettest

2010.10.15. 20:01

Börtönbüntetésre ítélték a volt horvát miniszterelnök-helyettest pénteken. Damir Polancecnek állami és hivatali pénzekkel való visszaélés miatt kell 15 hónapot egy fegyintézetben töltenie. Ő a legmagasabb rangú állami tisztviselő, akit valaha korrupció miatt elítéltek Horvátországban.

Polancec ellen még két vesztegetéses ügyben folyik eljárás; most azért ítélték el, mert 500 ezer kunát (18,7 millió forint) fizetett ki egy szükségtelen szakértői vizsgálatért. A politikus tagadja, hogy törvénysértést követett volna el ebben, vagy egy sokkal komolyabb másik ügyben, amely a horvát élelmiszeripari vállalatcsoportot, a Podravkát érinti. A vád szerint Polancec, aki a cég vezérigazgatója volt mielőtt 2005-ben belépett a kormányba, a vállalat más vezetőivel együtt a cég saját tőkéjét felhasználva próbálta megvásárolni a társaság részvényeinek többségét, 400 millió kunás (14,96 milliárd forint) kárt okozva a Podravkának.

A tavaly júliusban hatalomra kerülő Jadranka Kosor horvát miniszterelnök egyik legelső intézkedése volt a korrupció-ellenes hadjárat elindítása, amelynek keretében állami vállatok vezetőinek tucatjait vették őrizetbe. A legtöbb esetben még nem emeltek vádat. A horvát vezetés reményei szerint 2011 közepére befejeződhetnek az EU-csatlakozási tárgyalások, ám ennek egyik feltétele a széles körben elterjedt korrupció elleni könyörtelen harc.