Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Megi ellen a hadsereget is bevetik

2010.10.17. 14:46
Pusztító erejű tájfun közeledik a Fülöp-szigetek felé, a hatóságok felkészítették az embereket a kitelepítésre, közölte a helyi katasztrófavédelem.

A Megi névre keresztelt tájfun az idén a térségben tomboló eddigi tíz trópusi szélvihar legerősebbike. Középpontjában jelenleg óránkénti 225 kilométeres sebességű szelek kavarognak.

Egyelőre a Filippinó-tenger fölött halad óránkénti 22 kilométeres sebességgel, és várhatóan helyi idő szerint hétfő reggel éri el az északi Cagayan tartomány partvidékét, majd a nyomában fellépő heves esőzések miatt hatalmas sárlavinák zúdulhatnak a lakott területekre.

A szupertájfunnak is nevezett Megi miatt mozgósították a hadsereg tartalékosait is, és önkéntes alakulatokat állítottak fel. A Manila mellett gyakorlatozó amerikai csapatok pedig hat Chinooks típusú helikoptert bocsátottak a katasztrófavédelmi hatóságok rendelkezésére. A mentőhajók menetkész állapotban várják a tájfun támadását.

A környező tengeren dolgozó halászokat és a térségbe látogató turistákat felszólították arra, hogy hagyják el a Megi tombolásának várható útvonalát.

Az előrejelzések szerint a Megi, miután végigsöpör a Fülöp-szigetek északi részén, Kína déli térsége felé vesz az irányt. Ezért már az ottani hatóságok is megkezdték a felkészülést.

Júliusban a Conson tájfun csaknem negyven ember halálát okozta a Fülöp-szigeteken.