Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-3 °C
3 °C

Autókat gyújtottak a fiatalok a korai nyugdíjért

2010.10.18. 21:51 Módosítva: 2010.10.18. 21:52
A reptereken és a vasútnál is fennakadások lehetnek a francia szakszervezetek országos tüntetése miatt, de a kormány állítása szerint mindenképpen megszavazza szerdán a szenátus is a vitatott nyugdíjreformot.

A szeptemberi tanévkezdés óta hatodik alkalommal hirdetnek keddre országos tiltakozónapot a francia szakszervezetek a nyugdíjreform ellen, az utcai tüntetések mellett számos szektorban tartanak ismét munkabeszüntetést.

A nyugdíjtervezet miatti megmozdulások egyre inkább radikalizálódtak, az olajfinomítók leállásával és a teherfuvarozók bekapcsolódásával a szakszervezetek az üzemanyag-ellátás és a közlekedés nehezítésével próbálnak nyomást gyakorolni a kormányra a szerdai szenátusi szavazás előtt.

Autókat gyújtottak a korai nyugdíjért

A hétvégén a kormányzat még tagadta, hogy üzemanyaghiány fenyegeti az országot, hétfő délután viszont a belügyminisztérium létrehozta az úgynevezett tárcaközi válságközpontot a benzinellátás biztosítására, miután Franciaország mind a tizenkét olajfinomítójában leállt a termelés, és a tiltakozók több olajtárolót is blokád alatt tartanak. Délelőtt a benzinkutak mintegy tíz százaléka már nem működött.

A repülőtereken sem lesz rend

A párizsi repülőterek körüli tárolókat kerozinnal ellátó vezetékek működése - az energiaszektorban egy hete tartó sztrájk miatti - hétvégi fennakadás után hétfőre teljesen helyreállt, így egyelőre a légi közlekedést nem fenyegeti üzemanyaghiány.

A repülőtéri dolgozók keddi sztrájkja miatt azonban az Orly termináljain a járatoknak a felét, a Roissy-Charles de Gaulle repülőtéren pedig harminc százalékát törölték. A polgári légi közlekedési hatóság szerint a 24 órás munkabeszüntetés miatt jelentős fennakadásokra kell  számítani kedden, ezért arra kérik az utasokat, hogy a légitársaságoknál érdeklődjenek járataikról.

A vasúti közlekedésben is folytatódik az előző kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk: a vonatoknak a fele közlekedik, és most már a nemzetközi vonalakon is jelentősek a fennakadások.

Diákok tüntetnek a nyugdíjakért

A diákok is csatlakoztak a tiltakozó megmozdulásokhoz, az oktatási minisztérium szerint a négyezer francia gimnáziumból 261-ben, míg a szakszervezetek szerint 850-ben tüntetnek a diákok. Hétfőn több gimnázium közelében, Nanterre-ban, Lyonban és Rouenban is összecsaptak a rendőrökkel, miután nem az iskolákhoz tartozó, fiatal rendbontók keveredtek a diákok közé.

A diákoktól nehezen megkülönböztethető kapucnis randalírozók autókat gyújtottak fel, kirakatokat törtek be, valamint Molotov-koktéllal és egyéb tárgyakkal támadtak a rendőrökre. Közülük 196-ot vett őrizetbe országszerte a rendőrség.

Folytatódik a nyomás

Az ellenzék által támogatott szakszervezetek azt remélik, hogy az előző országos tiltakozónapokhoz hasonlóan milliókat tudnak kedden utcára vinni. Szombaton valamivel kevesebben vettek részt a felvonulásokon, mint korábban, amit a CGT szakszervezeti tömörülés is elismert, mintegy hárommillióra becsülve az országosan megjelentek számát. A belügyminisztérium 825 ezer tüntetőről számolt be.

A szakszervezetek és az ellenzéki Szocialista Párt is azt kéri a kormánytól, hogy függessze fel a nyugdíjreform szenátusi vitáját és indítson tárgyalásokat arról, hogy a nyugdíjkorhatár megemelése nélkül milyen más módon lehetne kipótolni az állami nyugdíjpénztár deficitjét az újraelosztáson alapuló nyugdíjrendszer megtartásáért. Francois Fillon miniszterelnök egy vasárnap esti tv-interjúban azonban megismételte, hogy  a kialakult válság ellenére is meg fogják szavazni a reformot szerdán.  • Vennék
  • Hírek