Szorul a hurok Franciaországban

2010.10.19. 16:12 Módosítva: 2010.10.19. 16:33
A növekvő benzinhiány, a közlekedési sztrájk, valamint a tüntető diákok közé keveredő rendbontók és a rendőrök közti egyre gyakoribb összecsapásai ellenére a francia kormányzat megtartja a szenátusi végszavazást a nyugdíjreform tervezetéről.

Hat héten belül hatodik alkalommal tartanak kedden a nyugdíjreform elleni országos tiltakozónapot Franciaországban. A szakszervezetek 266 városban hirdettek tiltakozó felvonulásokat, ahova ismét százezreket várnak, hogy így kényszerítsék a kormányt tárgyalóasztalhoz a nyugdíjreform újratárgyalására.

themethumb2687708

Előző héten a gimnazisták is csatlakoztak a megmozdulásokhoz. A rendfenntartóknak az ő részvételük jelenti a legnagyobb kockázatot a tüntetéseken, ugyanis gyakran keverednek közéjük szándékos rendbontók, akik kizárólag az összecsapásokat keresik a rendőrökkel, valamint autókat gyújtogatnak, kirakatokat törnek be.

Közülük több mint háromszázat vettek őrizetbe hétfő estig. Michele Alliot-Marie igazságügyi miniszter egy kedd reggeli rádióinterjúban azt ígérte, hogy a rendőrség keményen fel fog lépni azon rendbontók ellen, akik szándékosan a diákok közé keverednek. Kedden kora délutánig 163 olyan embert vettek őrizetbe Lyonban és Nanterre-ben, akik már a tüntetések megkezdése előtt összecsaptak a rendőrökkel.

Csütörtökre halasztották a szavazást

A csomag egyik legfontosabb intézkedése a nyugdíjkorhatár fokozatos felemelése 60-ról 62 évre, valamint a közszférában dolgozók járulékának és a magas jövedelmek adójának egyszázalékos növelése. Ezen kívül a teljes összegű nyugdíj a jelenlegi 65 helyett ezentúl 67 évtől jár majd, vagy 41 és fél év munkaviszony után.

000T TRPar3540475

A vitatott törvénytervezetet a nemzetgyűlés már elfogadta, a szenátusban az eredetileg szerdára tervezett szavazást csütörtök estére halasztották, de a kormányzat jelezte: akkor mindenképpen megtartják.

A végszavazás közeledtével az elmúlt napokban a sztrájkok és a tiltakozások egyre inkább radikalizálódnak országszerte: elsősorban az energiaszektorban alakult ki erőjáték a szakszervezetek és a kormány között.

Sorban állnak az üzemanyagért

Kőolajfinomítót foglaltak a francia tüntetők

A sztrájkoló munkások miatt a hétvége óta az ország mind a 12 olajfinomítójában áll a termelés, és keddre a 12 500 benzinkút ötödében már egyáltalán nem lehetett üzemanyagot kapni.

A belügyminisztérium hétfő délután létrehozta az úgynevezett tárcaközi válságközpontot a benzinellátás biztosítására és megszervezésére. A Nemzetközi Energia Ügynökség szerint ugyanakkor Franciaország megfelelő tartalékokkal rendelkezik a helyzet átvészelésére.

Az országnak három hónapra elegendő készlete van a stratégiai tárolókban, de a kormány ezeket egyelőre nem kívánta megnyitni, így a még működő kutak előtt kígyózó sorokban várakoznak az emberek. Elsősorban a nyugati országrészben van jelentős hiány.

Akadozik a vasúti és a légiközlekedés

A vasúti közlekedésben is folytatódik az előző kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk, a vonatok a fele közlekedik, a Párizst Londonnal összekötő Eurostart nem érinti a munkabeszüntetés, Németország és Svájc felé sincs jelentős fennakadás, de a többi nemzetközi útvonalon egyáltalán nem járnak a vonatok. A párizsi tömegközlekedésben viszont nem érezhető a sztrájk hatása, a metrók buszok, villamosok a normál menetrendben közlekednek.

A repülőtéri dolgozók sztrájkja miatt azonban az Orly termináljain a járatoknak a felét, a Roissy-Charles de Gaulle repülőtéren pedig harminc százalékát törölték. A polgári légi közlekedési hatóság szerint a 24 órás munkabeszüntetés miatt jelentős fennakadásokra kell számítani, ezért arra kérik az utasokat, hogy a légitársaságoknál érdeklődjenek járataikról.

A közalkalmazottak jelentős része is részt vesz a tiltakozónapon: sztrájkol a tanárok, a postások, a távközlési dolgozók egy jelentős része, és a közszolgálati televízió és rádió is szünetelteti adásait.

000T TRPar3540139

Sarkozy nem enged

Nicolas Sarkozy államfő keddi sajtótájékoztatóján jelezte, mindent meg fog tenni az olajfinomítók blokádjának feloldásáért és a rend garantálásáért. Elmondta, hogy a helyzet rendezésére délutánra tanácskozást hívott össze hivatalába.

"Értem a nyugtalanságot. Egy demokráciában mindenki kifejezheti a véleményét, de ezt erőszak és felfordulás nélkül kell megtenni" - hangsúlyozta az elnök. Hozzátette: "Hogy félek-e a felfordulásoktól? Természetesen nem szívesen szembesülök velük. De a legnagyobb felfordulás az lenne, ha nem a feladatomat végezném, és nem a nyugdíjak finanszírozásán dolgoznék" - mondta.

Egy hétfőn közzétett felmérés szerint a franciák 71 százaléka támogatja a tiltakozási megmozdulást. Egy hónappal ezelőtt még csak 62 százalékos volt ez az arány.  • Tippek
  • Hírek