Zsófia
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Intenzív lakásépítésbe kezd Izrael Ciszjordániában

2010.10.21. 14:46
Egy hónappal az építkezési moratórium lejárta után 600 lakás építése kezdődött meg Ciszjordániában. A palesztin fél pár hete épp a telepbővítések miatt állt fel a tárgyalóasztaltól.

Több mint 600 lakás építését kezdte meg Izrael ciszjordániai zsidó telepeken, nem egész egy hónappal azután, hogy lejárt a területre meghirdetett átmeneti építkezési moratórium – közölte csütörtökön a Békét Most izraeli pacifista szervezet.

A mozgalom szerint ez az építkezési ütem négyszer olyan intenzív, mint a telepbővítések befagyasztása előtti időben volt. "Normál körülmények között" a ciszjordániai zsidó telepeken nyolchavonta építenek meg 1130 lakást - állította a szervezet még augusztusban.

Hagit Ofran, a szervezet képviselője elmondta, hogy a zsidó telepeken 13 ezer lakás megépítésére adták ki a szükséges engedélyeket, és kétezer lakásra azonnali igény van.

Hozzátette, hogy Kelet-Jeruzsálemben ezzel szemben némileg lelassult az építkezés üteme Joe Biden amerikai alelnök márciusi látogatása óta, amikor kisebb diplomáciai vihart kavart, hogy éppen a vizit alatt jelentették be 1600 új lakás építésének tervét. Izrael egészen október közepéig nem jelentett be újabb építkezési terveket, 15-én azonban 238 új lakásra írt ki pályázatot Kelet-Jeruzsálemben.

A telepbővítések kérdése miatt akadtak meg a szeptemberben felújított közvetlen béketárgyalások az izraeli és a palesztin delegáció között. A palesztinok ugyanis addig nem hajlandók tárgyalóasztalhoz ülni, amíg folytatódnak az építkezések a zsidó telepeken.