A washingtoni metróban akartak robbantani

2010.10.27. 21:50 Módosítva: 2010.10.27. 22:17
Terrorista merénylet előkészítésével vádolnak egy amerikai-pakisztáni kettős állampolgárt, aki többször is feltérképezett állomásokat Washington környékén. A hatóságok szerint a férfi azt hitte, hogy az al-Kaidával működik együtt.

A gyanú szerint az al-Kaida tagjainak hitt személyekkel együtt merényleteket készített elő Washingtonban és a fővárosi metróban egy őrizetbe vett amerikai-pakisztáni kettő állampolgárságú férfi. Ha elítélik, akár ötven év börtönt is kaphat, írja a CNN.

Az igazságügyi minisztérium szerint Farook Ahmed azt hitte, hogy az al-Kaida embereivel működött együtt. A hatóságok szerint a férfi több metróállomást is lefényképezett, volt, amelyiket négyszer is megfigyelt.

A vádak szerint Ahmed először április 18-án találkozott egy férfival, akit a terroristacsoport egyik összekötőjének gondolt. Később állítólag beleegyezett, hogy meglátogasson és lefényképezzen egy washingtoni hotelt és több arlingtoni metróállomást.

A hatóságok szerint így szerzett információt a biztonsági intézkedésekről és a legforgalmasabb időszakokról. A képeket később odadta egy férfinak, akiről azt hitte, hogy kapcsolatban áll az al-Kaidával. A gyanú szerint emellett a három állomásról készített vázlatait is átadta, valamint javaslatokat tett, hol kellene elhelyezni a robbanószerkezeteket, hogy a 2011-re tervezett támadásokban a legtöbben haljanak meg.

A hatóságok állítása szerint ugyanakkor már kezdettől fogva figyelték Ahmedet, Barack Obama elnököt jóval a férfi elfogása előtt értesítették, és a metrón utazókat egy pillanatig sem fenyegette valódi veszély.

Ahmedet azzal vádolják, hogy segíteni próbált egy ismert terrorista csoportnak, információkat gyűjtött egy terrortámadás megtervezéséhez és több bombamerényletben is segédkezni próbált.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport