Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

A britek kitiltják a festékpatront a repülőkről

2010.11.01. 19:41
A hétvégi terrorriadó miatt átmeneti óvintézkedésként egy hónapig nem szállíthatók repülőgépen a nagyobb nyomtatópatronok.

Keddtől nem vihetők fel a nyomtatókban használatos nagyobb méretű festékpatronok Nagy-Britanniából induló utasszállító repülőgépek fedélzetére, és a brit kormány erőteljesen megszigorította az ilyen szerkezetek légi teherküldeményként történő szállítását is.

Theresa May brit belügyminiszter a londoni alsóházban hétfő este bejelentette: kedden nulla órától az utasok nem vihetnek magukkal kézipoggyászukban 500 grammnál nagyobb súlyú festékpatronokat a gépek utasterébe. Emellett az ilyen alkatrészek légi csomagszállítmányként sem vihetők be Nagy-Britanniába, illetve onnan ki, sőt e festékpatronok tranzitszállítmányként sem érinthetnek brit repülőtereket.

Ez utóbbi tilalom alól csak olyan ismert légi szállítmányozó cégek kaphatnak mentességet, amelyeknek biztonsági ellenőrzési eljárásait előzőleg a brit közlekedési minisztérium elfogadja – jelentette be a belügyminiszter.

Theresa May szerint ezek az intézkedések egyelőre egy hónapig maradnak érvényben. A hét végi, több országra kiterjedő terrorriadó előzményeként robbanószerkezetté átalakított festékpatronokat találtak több teherszállító repülőgép rakterében. Az egyik ilyen szerkezetre a közép-angliai East Midlands repülőtéren – a legnagyobb brit légi teheráru-elosztó központban –, a UPS csomagtovábbító vállalat MD-11-es teherszállító repülőgépének rakományában bukkantak. A gép Jemenből érkezett és Chicagóba tartott.

A brit külső hírszerző ügynökséget (MI6) állítólag szaúdi hírszerzési források riasztották; más értesülések szerint az al-Kaida terrorhálózat egy korábbi tagja volt az informátor.

Theresa May belügyminiszter hétfő esti parlamenti nyilatkozatában közölte: a brit kormány szerint a robbanószerkezeteket az al-Kaida jemeni szárnya készítette és adta fel. A miniszter megerősítette, hogy robbanóképes szerkezetekről volt szó, amelyek – ha működésbe lépnek – alkalmasak lettek volna a szállító repülőgépek megsemmisítésére.

A brit kormány már az incidens után megtiltotta a Jemenben feladott, "kíséret nélküli" légi áruküldemények fogadását brit repülőtereken. Theresa May hétfő esti nyilatkozatában közölte, hogy a tilalmat keddtől kiterjesztik Szomáliára is.

A miniszter szerint ezt az intézkedést az al-Kaida jemeni szárnya és a Szomáliában tevékenykedő terrorcsoportok közötti kapcsolatok, valamint a szomáliai főváros repülőterének biztonsági ellenőrzésével kapcsolatos aggályok indokolják.