Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Könnyes tévébeszédben búcsúzott férjétől az argentin elnök

2010.11.02. 12:06
Cristina Fernandez de Kirchner, Argentína elnöke alig egyhetes gyász után élete legfájdalmasabb pillanatában a televízióban beszélt férje örökségéről.

Szűk egy héttel a volt elnök, Nestor Kirchner halála után felesége, a jelenlegi köztársasági elnök Cristina Fernandez de Kirchner ismét megjelent a nyilvánosság előtt, és televíziós beszédben emlékezett férjére. Mint mondta, férje politikai örökségét kívánja ápolni – írja a BBC.

Az 57 éves Fernandez, mint mondta, élete legnehezebb pillanatait éli át, és megköszönte az argentin nép szereettét és támogatását. A férje 60 évesen, szívrohamban hunyt el a múlt héten.

Nestor Kirchner 2003 és 2007 között volt Argentína államfője. 2007-ben azért állt félre, hogy támogassa felesége elnöki ambícióit. A hírek szerint ugyanakkor fontolgatta, hogy 2011-ben újra induljon az államfői posztért.

A tudósítások szerint hívei most Fernandez elnököt győzködik, hogy induljon újra. Argentína alkotmánya egy elnök mandátumát két egymást követő ciklusra korlátozza.

"Életem legszomorúbb pillanata ez. Elvesztettem azt az embert, aki 35 éven át a társam volt, közös volt az életünk, a harcaiink, közösek az eszményeink. Egy részem vele együtt eltávozott."

Fernandez külön megköszönte a szombati temetésen részt vevők támogatását, akik, mint mondta, énekelve gyászoltak, de aztán mosolyogva vonultak fel a halott elnökért és az országért.

"Azt üzenem nekik, hogy az arcukban (a férjemnek) azt az arcát láttam viszont, ahogy annak idején megismertem" – mondta, majd elakadt a hangja. Kirchnerék Juan és Eva Peron óta Argentína legbefolyásosabb házaspárjának számítanak.