Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Nem legalizálják a marihuánát Kaliforniában

2010.11.03. 08:41 Módosítva: 2010.11.03. 15:16
Az exit pollok és az eddig összeszámolt szavazatok alapján a kaliforniaiak nem szavazták meg a marihuána legalizációját. A tervezetet a demokrata és a republikánus kormányzójelölt is ellenezte.

A szavazatok 93 százalékos feldolgozása mellett a szavazók 54-46 arányban elutasították a marihuána legalizációját a félidős választással párhuzamosan tartott népszavazáson Kaliforniában, derül ki a CNN eredményjelzőjéről.

A Los Angeles Times szerint az exit pollok alapján szinte az összes körzetben elbukott a népszavazásra bocsátott 19-es kezdeményezés. A kivételnek számító legszorosabb körzetben 51-49 volt a támogatók és az ellenzők aránya.

A helyi önkormányzatok maguk dönthették volna el, hogy engedik-e a marihuána-kereskedelmet és hogy vetnek-e ki rá adót. Tom Ammiano kaliforniai képviselő szerint eladott unciánként (31 grammonként) 50 dollár adót kellene kivetni.

A kannabiszhasználat törvényes keretek közé helyezése a kaliforniai State Board of Equalization adózási szervezet becslése szerint 1,4 milliárd dollár adóbevételt jelenthetett volna az államnak.

Egy kutatás szerint a legalizáció a kannabisz piaci árát akár 80 százalékkal is csökkentheti. A kezdeményezés támogatói szerint a jelentős árcsökkenés pedig a mexikói drogkartellek ellen is segíthet. Szerintük ha nagyon olcsó a fű, és az állam is gondoskodhat a terjesztéséről, akkor a drogkartelleknek kevésbé éri meg erőszakos bűncselekmények árán működtetni a piacot.

A marihuána legalizálását az állam megüresedő kormányzói posztjára pályázó mindkét jelölt, a végül győztes demokrata Jerry Brown és a republikánus Meg Whitman egyaránt elutasította. A leköszönő Arnold Schwarzenegger nevéhez fűződik azonban az orvosi marihuána legalizálása is, ahogy az a híres nyilatkozatis, amely szerint a „marihuána nem drog, hanem egyfajta levél”.

A kaliforniai legalizációnak elemzők szerint akár más államokban vagy akár szövetségi szinten hatása lehetett volna.