A baromfi a muszkák heroinja

2010.11.05. 10:38 Módosítva: 2010.11.05. 11:07
Betiltották a fagyasztott csirkét Oroszországban.

Január elsejétől sem gyártani sem forgalmazni nem lehet fagyasztott csirkét az oroszoknál. Első hallásra teljesen érthetetlen a hivatalos indokolás. Gennagyij Onyiscsenko tiszti főorvos, a fogyasztóvédelmi felügyelet vezetője ugyanis a következőket mondta: "mert ebben maradnak meg a hasznos összetevők." De akkor miért legális a fagyasztott sertés?

Megfigyelőkben felmerült, hogy a kemény kormányzati lépés válasz lehet a Vojna nevű szélsőségesen szexorientált szentpétervári művészcsoport egyik legutóbbi akciójára, amikor egyik tagjuk bontott csirkét próbált tuszkolni a vaginájába. (Vonatkozó cikkünk itt olvasható.)

Az idegen hideg

A megoldás sajnos prózaibb és protekcionistább. Oroszország baromfihús-felhasználásának mintegy 25 százalékát importból fedezi, és a teljes behozott mennyiség mélyhűtött állapotban érkezik az országba. Ez ráadásul a kiskereskedelmi boltokban megvetető csirkemennyiség nagyjából felét teszi ki.

A tilalom csökkenti az orosz baromfihús-importot, de csapást mér a hazai termelőkre, de alighanem a fogyasztókra is. A boltokba kerülő mennyiség 40-50 százaléka ugyanis, ahogy említettük, mélyhűtött, és ilyen állapotban tárolják a különféle tartalékokat is. Sok nehezen hozzáférhető vidéken azonban kizárólag mélyhűtött húst árulnak.

Kialakul a csirke-feketepiac?

Mindeddig a mélyhűtött baromfihús felhasználása csak a gyermekélelmezésben volt tilos, és idén év elején betiltották a klórt tartalmazó oldatokkal kezel baromfihúst. A tiszti főorvos szerint az intézkedésről már tájékoztatták a Fehéroroszországgal és Kazahsztánnal kialakulóban lévő vámunió másik két tagállamát. A tilalom a piac megingásához vezethet.

Az ágazat szereplői arra számítanak, hogy a mélyhűtött baromfihús ára előbb jelentősen csökken majd, mert a termelők és a kereskedők igyekeznek megszabadulni a készleteiktől, de aztán gyors drágulás következik, mert jóval kevesebb lesz a piacon az áru. Oroszország a tilalom bevezetésével saját exportját is veszélyezteti.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport