Agyonlőtték a hírhedt mexikói drogbárót

2010.11.06. 10:27 Módosítva: 2010.11.06. 11:25
A biztonsági erők megölték az egyik legbefolyásosabb mexikói drogszervezet, az Öböl-kartell egyik vezetőjét. Ezequiel Cardenasra Matamoros városban csaptak le, húsz golyó ütötte át az autóját.

A katonákkal  vívott tűzharcban életét vesztette az egyik leghírhedtebb mexikói drogbáró. Ezequiel Cardenast, alvilági nevén Tony Tormentát a biztonsági erők az ország északkeleti részén, Matamorosban, közvetlenül az amerikai határ közelében lőtték le  helyi idő szerint pénteken.

000T TRWas3521659

A helyi El Expreso című lap szerint a hírhedt  bűnöző gépkocsiját több mint 20 golyó érte Matamoros központjában.

Cardenas az egyik legbefolyásosabb drogkartell, az Öböl-kartell jelenlegi vezetőinek egyike volt. A kartell korábbi vezetője testvére, Osiel Cardenas volt, akit a mexikói hatóságok 2007-ben kiadtak az Egyesült Államoknak. Ezequiel Cardenas a hatóságok által leginkább körözött drogbárók közé tartozott.

Mexikóban hosszú idő óta brutális háború zajlik az egymással rivalizáló drogbandák között. A bandák az Egyesült Államokba vezető csempészutakért küzdenek egymással az ország északi részén.

A 2006 decemberében hivatalba lépett Felipe Calderón elnök átfogó offenzívát hirdetett a  drogkartellek ellen, több mint 50 ezer katonát vezényelt az utcákra. A jelenlegi elnök hivatalba lépése óta a mexikói drogháborúban több mint 30 ezer ember vesztette életét.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport