Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Lenin, a párt és a Komszomol!

2010.11.07. 19:01 Módosítva: 2010.11.07. 19:04
Moszkvában és több más orosz városban a kommunisták több felvonulással és nagygyűléssel ünnepelték az 1917. évi forradalom évfordulóját, míg a hivatalos szervek a Vörös téren 1941-ben tartott, történelmi díszszemlére emlékeztek.

A moszkvai városi vezetők, élükön Szergej Szobjanyin nemrég kinevezett új polgármesterrel, megkoszorúzták az ismeretlen katona sírját, így emlékezve az 1941-es díszszemle egyenesen a frontra vonuló résztvevőire.

A kommunista párt központi rendezvényén a hívek Moszkva egyik fő sugárútján, a Tverszkaján vonultak fel, majd a Vörös téren koszorút helyeztek el Lenin mauzóleumánál és Sztálin sírjánál.

A szervezők állítása szerint ötvenezer, a rendőrség adatai szerint 2500 résztvevője volt a felvonulásnak. A felvonulók többnyire idős emberek voltak, szovjet jelképekkel díszített vörös zászlókat lengettek, és egyebek között olyan jelszavakat skandáltak, mint "Lenin, a párt és a Komszomol!"

A menethez csatlakozott több más baloldali szervezet, a végén pedig a betiltott Nemzeti Bolsevik Párt híveinek kisebb csoportja haladt.

Nézze meg a képeket!

A felvonulás a Nagyszínház előtti téren, nagygyűléssel ért véget, ahol Gennagyij Zjuganov pártelnök beszédében egyebek között hangsúlyozta: nem ért egyet azzal, hogy Oroszország csatlakozzon a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), és ellenzi a hadsereg reformját. Emellett elmondta, hogy a kommunista eszmék egyre több fiatalt vonzanak, csak idén 25 ezer fiatalt vettek fel a párt soraiba.

A szélsőbaloldali Baloldali Front elnevezésű szervezet vezetője, Szergej Udalcov elmondta: a szervezet híveit nem hagyták részt venni a kommunisták engedélyezett felvonulásán, nem engedték kibontani plakátjukat, amelyen az állt: "Le a rendőrállammal!", és sok embert előállítottak.

A Másik Oroszország elnevezésű ellenzéki koalíció tudatta: a forradalom évfordulójára Szentpéterváron rendezett felvonulásukat az Auróra cirkáló közelében körülvették az OMON belügyi kommandó emberei és száz résztvevőt előállítottak.

A liberális Jabloko párt viszont azokról a tisztiiskolásokról, hadapródokról emlékezett meg Moszkvában, akik 1917-ben fegyveres ellenállást tanúsítottak a bolsevikokkal szemben.  • Vennék
  • Hírek