Építési engedélyt kapott az amstetteni rém

2010.11.08. 13:46
Építési engedélyt kapott egy 13 épületből álló sorház, egy irodaház, és egy hozzátartozó mélygarázs építésére az életfogytiglanra ítélt Josef Fritzl, aki 24 éven keresztül fogva tartotta lányát pincéjükben és többször megerőszakolta.

Az amstetteni rémként elhíresült Fritzl csődbe került nem sokkal azelőtt, hogy letartóztatták 2008-ban, de most csődeljárási biztosán keresztül építési engedélyért folyamodott. Nem tisztázott, hogy a börtönből miként vezetheti majd a munkálatokat, de az amstetteni önkormányzat a Fritzl által 2006-ban, még a botrány kirobbanása előtt leadott portfolióját választotta 2010. november első napjaiban. Amikor 2006-ben leadta terveit, a férfi tisztességes családapa és üzletember hírében állt.

Az egyelőre nem világos, hogy ha megvalósul az építkezés, akkor a profitot ki kapja majd: Fritzl, a lánya és az életben maradt hat gyermeke, vagy a hitelezők.

Családtagjai és a helyiek félve fogadták a tanács döntését, nem akarják, hogy az épület „Fritzl-torony”-ként híresüljön el. Otto Popp és Andreas Haider, akik a tervezett fejlesztési terület mellett laknak, jogi lépéseket is tettek a tanács döntése ellen. Az épületegyüttes nem messze található attól a helytől, ahol Fritzl 24 éven át fogva tartotta lányát, írja a Telegraph.

Életfogytiglant kapott

A mérnök férfi világszerte nagy port felvert ügye 2008 áprilisban pattant ki. Akkor derült fény arra, hogy Fritzl hét gyermeket nemzett a betonbunkerbe zárt, az idén negyvenhárom éves Elisabethnek.

Az egyik csecsemő - egy ikerpár tagja - azonban háromnapos korában megbetegedett és meghalt, holttestét a férfi saját bevallása szerint egy kályhában elégette, a hamvakat pedig a kertben elásta. Elisabeth és három gyermeke az apjuk által épített föld alatti tömlöcben sínylődött tavaly tavaszig, anélkül, hogy valaha is láttak volna természetes fényt. Három másik gyereket - két lányt és egy fiút - a "nagyszülők" magukhoz vettek: ők úgy nőttek fel, hogy még csak nem is hallottak testvéreikről.

A két és fél évtizeden át tartó gaztettről sem a vádlott feleségének, sem közös gyerekeiknek még csak sejtelmük sem volt. A mérnök azonban nemcsak a családját vezette félre, hanem a környezetét és a hatóságokat is megtévesztette.