Hortenzia, Gergő
8 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Több gépén is olajszivárgást talált a Qantas

2010.11.08. 10:42
Kisebb olajszivárgást talált az előző heti kényszerleszállás után elrendelt műszaki vizsgálat a Qantas légitársaság három Airbus A380-asán, ezért 72 órával meghosszabbították a típus felszállási tilalmát a légitársaságnál.

A műszaki vizsgálatok olajszivárgást észleltek a Qantas ausztrál légitársaság három Airbus A380-as típusú repülőgépének hajtóműveibe. A vizsgálatokat azért végezték, hogy kiderítsék, mi okozta ennek a géptípusnak a motorhibáját az előző héten.

Alan Joyce, a Qantas légitársaság vezetője elmondta, hogy három A380-as gép három hajtóművében észleltek a megengedettnél nagyobb olajszivárgást. Mindhárom hajtóművet leszerelték további teszteléshez.

A Qantas egyik A380-as repülőgépe előző csütörtökön hajtott végre kényszerleszállást a szingapúri repülőtéren, miután egyik hajtóművében robbanás történt, és a motor egyes darabjai szétszóródtak az indonéziai Batam sziget környékén. Megsérült a gép bal szárnya is, ami arra utal, hogy a motorból származó egy vagy több alkatrész lyukat ütött a szárnyban. A gépen tartózkodó 433 utas és 26 fős személyzet tagjai közül senkinek sem esett baja.

A történtek után a légitársaság úgy döntött, hogy átmenetileg kivonja a forgalomból mind a hat A380-as típusú gépét. Alan Joyce szerint az olajszivárgások miatt további 72 óráig nem engedélyezik a felszállást az Airbusoknak.

Az A380-as a jelenlegi legkorszerűbb, egyben a legnagyobb utasszállító repülőgép. Hajtóműveit a Rolls-Royce gyártotta. A gép több mint 500 utas szállítására  alkalmas. Első kereskedelmi repülését 2007 októberében ugyanezen az útvonalon, Szingapúr és Sydney között tartották.

Pénteken az egyik hajtómű hibája miatt kényszerleszállást végzett Szingapúrban a Qantas egy másik repülője is. A Sydney-be tartó Boeing röviddel a felszállás után fordult vissza, majd landolt biztonságban.