Sarkozy kihirdetheti a nyugdíjreformot

2010.11.09. 14:46 Módosítva: 2010.11.09. 15:40
Az alkotmánytanács is átengedte az elmúlt két hónapban milliós tüntetéseket kiváltó francia nyugdíjreformot, Nicolas Sarkozy már szerdán kihirdetheti a törvényt.

A francia alkotmánytanács jóváhagyta a vitatott nyugdíjreformot, amely heteken át tiltakozó megmozdulásokat és az országot lebénító sztrájkokat váltott ki. Az alkotmánytanács döntésével lehetővé vált, hogy a törvény 2011. júliusában életbe lépjen. Így már csak Nicolas Sarkozy aláírása hiányzik, és az államfő akár már szerdán kihirdetheti a törvényt.

A tanács szerint a törvényalkotó célja az újraelosztáson alapuló nyugdíjrendszer megőrzése volt, miközben tiszteletben tartotta az egyenlőség elvét, és a nyugdíjban lévők iránti nemzeti szolidaritás politikájára vonatkozó alkotmányossági kötelezettséget is.

A több milliós tüntetések ellenére a parlament október 27-én megszavazta a nyugdíjkorhatár fokozatos emelését a jelenlegi 60-ról 62-re előíró törvény végleges változatát.

Az ellenzéki szocialisták akkor azért fordultak a parlament által elfogadott törvények alkotmányosságát ellenőrző intézményhez, mert szerintük a nyugdíjreform három passzusa egyes munkavállalók esetében sérti az egyenlőségi elveket.

A nyugdíjreform ellenzőinek még lehetősége van nemzetközi fórumhoz fordulni.

A szakszervezetek hétfőn este úgy döntöttek, hogy november 23-ra újabb tiltakozónapot hirdetnek, de azt már nem központilag szervezik, hanem minden foglalkoztatási ágban a helyi tagságra bízzák, hogyan - nagygyűléssel, felvonulással vagy sztrájkkal - követelik a törvény visszavonását.

A parlamenti végszavazás óta a szakszervezetek korábban hangsúlyos tüntetései is egyre inkább kifulladóban voltak: míg a szeptemberi tiltakozónapokon a rendőrség szerint egymillióan, a szakszervezetek szerint hárommillióan vonultak utcára, legutóbb, október 28-án a belügyminisztérium már csak 560 ezer, a szervezők pedig kétmillió résztvevőről számoltak be.

A nyugdíjreform elfogadását Nicolas Sarkozy mandátuma legfőbb célkitűzéseként jelölte meg. A reform kihirdetése a másfél év múlva esedékes elnökválasztás előtt új fejezetet nyithat az elnök politikájában, amit Sarkozy kormánya átalakításával is jelezhet.

Sajtóértesülések szerint a miniszterelnöki székben a reformpárti Francois Fillont a jelenlegi energiaügyi és közlekedési miniszter, a centrista Jean-Louis Borloo válthatja.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla