Bush Schröder szerint is lódít

2010.11.10. 18:09
A brit hatóságok után Gerhard Schröder egykori német kancellár is tagadta George W. Bush napokban megjelent könyvének bizonyos állításait.

Ezen a héten már másodjára nevezik hazugnak az USA egykori elnökét, először a britek háborodtak fel a könyv tartalma miatt, most a németeknek nem tetszett egy passzus. Schröder szerint Bush a Decision Points (kb. Döntéskényszerben) című könyvben hézagosan emlékszik egy 2002-es találkozójukra. A két államfő január 31-én találkozott a Fehér házban, megbeszélésük témája pedig az Irak elleni invázió volt. Bush szerint Schröder támogatásáról biztosította arra az esetre, ha az amerikai elnök katonákat vezényelne az országba, de később, a németországi választások idején már más álláspontot képviselt.

A német kancellár szerint ez így nem felel meg a valóságnak: "Mint minden, az említett tárgyalást megelőző találkozónkon tettem, januárban is azt mondtam Bushnak, hogy ha bizonyítást nyer, hogy Irak az Al-Kaida terroristáit rejtegeti és támogatja, akkor Németország támogatni fogja az Egyesült Államok lépéseit. Aztán később kiderült, hogy Irakot nem lehet minden kétséget kizáróan a terrorizmus támogatásával vádolni."

Ez nem az első alkalom, hogy Bush és Schröder a nagy nyilvánosság előtt ostorozza egymást. A német kancellár 2006-ban megjelent könyvében (Döntések: politikai pályafutásom) például elég élesen kritizálta amerikai kollégáját, aki tárgyalásaik alatt a Bibliából idézgetett. "A bajok akkor kezdődnek, amikor az ember rádöbben, hogy Bush politikai döntéseit az Istennel folytatott állítólagos társalgásai befolyásolják."

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM