Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Elfogták a jugoszláviai háborúk első csatájának résztvevőit

2010.11.12. 15:05
Háborús bűncselekmények gyanújával vett őrizetbe öt horvátországi szerbet a horvát rendőrség. A gyanú szerint 1991 májusában részt vettek a Borovo Naselje-i rajtaütésben, melyben 12 horvát rendőr vesztette életét. A csata a jugoszláviai háborúk első ütközete volt.

Őrizetbe vett öt horvátországi szerbet a horvát rendőrség. A gyanú szerint ők azok, akik 1991 májusában tőrbe csaltak egy 12 tagú horvát rendőri egységet a Vukovarhoz közeli Borovo Naseljénél.

A Borovo Naselje-i összecsapás volt az első komoly fegyveres konfliktus a horvátországi polgárháborúban, ami gyakorlatilag ekkor robbant ki. A polgárháború aztán a jugoszláv hadsereg beavatkozásával szélesedett nemzetközi konfliktussá.

Borovo Naselje jellemzően szerb település volt, melynek lakói a horvát függetlenségi törekvésekre reagálva milíciát szerveztek, majd elbarikádozták a falut.

A felfokozott nacionalista hangulatban a horvátok egyetlen fegyveres erejét képző rendőrség két, nemrég besorozott tagja heccből be akart menni a településre, hogy ott kitűzzék a horvát zászlót. A milicisták elfogták őket, a tizenkét fős különleges egység a kiszabadításukra indult. A rosszul szervezett akció tragikusan végződött, valamennyien életüket vesztették.

A horvát rendőrség szerint a most elfogottak tagjai voltak a Borovo Naselje-i szerb milíciának, a rendőrök megölése pedig háborús bűncselekmény volt. A rajtaütés tíz másik résztvevőjét 1993-ban távollétükben húsz év börtönre ítélték Horvátországban.