Elmehet otthonról a mianmari Nobel-díjas

2010.11.12. 21:16
A mianmari kormány bejelentette, hogy szabadon engedik az ország leghíresebb emberét, Aung Szan Szú Kjit. Az 1991-ben Nobel-békedíjat kapott politikusnő továbbra sem hagyhatja el az országot.

A mianmari kormány (az országot korábban Burmának hívták) bejelentette, hogy szabadon engedik Aung Szan Szú Kjit. Az ellenzéki politikusnő pártja 1990-ben hatalmas többséggel megnyerte az utolsó burmai demokratikus választást, ám a hatalmat magához ragadó hadsereg nem engedte, hogy elfoglalja a miniszterelnöki széket. Előbb házi őrizetbe került, majd később bebörtönözték, és az elmúlt éveket újra házi őrizetben kényszerült tölteni.

Aung Szan Szú Kji 1991-ben Nobel-békedíjat kapott, ám az elismerést nem tudta átvenni.

Szabadulásának hírére a háza előtt mintegy 2000 burmai gyűlt össze pénteken, ám Aung Szan Szú Kji nem hagyta el a házát, számolt be a BBC. Valószínűleg csak szombaton léphet ki az utcára. Az országot továbbra sem hagyhatja el.

Mianmarban 1990 óta először múlt vasárnap tartottak választásokat. Végleges eredmény még nincs, de a parlamenti helyek többségét a katonai diktatúra pártja szerezte meg. Külföldi szervezetek szerint a választást elcsalták.

A választást Aung Szan Szú Kji pártja bojkottálta, ám a hatalomnak sikerült megosztania az ellenzéket. Az 1990-ben győztes párt ugyanis kettévált, és a szakadárok elindultak az idei választáson, és néhány mandátumot szereztek is.

A mianmari katonai diktatúra a világ legborzasztóbb elnyomó rezsimjei közé tartozik.