Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Sarkozy elfogadta a kormány lemondását

2010.11.13. 21:24 Módosítva: 2010.11.14. 00:20
Épp csak visszaért Szöulból Francois Fillon, és a külpolitikáról rögtön a belföldi eseményekre kellett koncentrálnia. Nicolas Sarkozy francia államfő szombaton elfogadta a kormány lemondását, és ezzel megszűnt a miniszterelnök megbízatása.

A francia elnöki hivatal szombaton kiadott közleményében tudatta, hogy az alkotmány 8. cikkével összhangban Francois Fillon benyújtotta kormánya lemondását, amelyet a köztársasági elnök elfogadott. Ezáltal megnyílt az út a kormány öt hónappal ezelőtt beharangozott átalakítása előtt.

Sarkozy szombaton is konzultációkat folytatott, hogy előkészítse a kormány átalakítását. A nap folyamán kétszer is tárgyalt Fillonnal, aki az éjjel tért haza Szöulból, a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport csúcstalálkozójáról. Szakértők szinte teljesen bizonyosra veszik, hogy Fillon marad a miniszterelnök, és Alain Juppé volt kormányfő, Bordeaux jelenlegi polgármestere védelmi miniszterként visszatér a kabinetbe.

Juppé közvetve meg is erősítette, hogy belép a kormányba. A France-Info hírrádiónak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, nem ez az első eset, hogy egy miniszter egy nagyváros polgármestere. "Remélem, be tudom bizonyítani (a Bordeaux-iaknak), hogy meg tudom csinálni a két dolgot" - mondta Juppé, aki 1995 májusa és 1997 májusa között volt Franciaország miniszterelnöke.

Francia sajtóértesülések szerint távozhat Bernard Kouchner külügyminiszter, akinek helyére a jelenlegi gazdasági miniszter, Christine Lagarde tűnik a legesélyesebbnek.

A francia államfő, akinek támogatottsága a mélyponton van, azt reméli a kormány átalakításától, hogy dinamizálni tudja államfői megbízatásának utolsó szakaszát, félszemmel már a másfél év múlva, 2012-ben esedékes elnökválasztásra tekintve.

Centrum félre

Az elmúlt hetekben felmerült a jelenlegi energiaügyi és közlekedési miniszter, a centrista Jean-Louis Borloo neve is a miniszterelnöki posztra. A közvetlensége és szociális érzékenysége miatt népszerű politikus azonban kedden maga közölte, hogy Sarkozy tudatta vele: nem ő a kiválasztott. Megfigyelők szerint azonban Borloo hirtelen félreállításával - aki akár elnökjelöltként is feltűnhet 2012-ben Sarkozyvel szemben - az államfőnek nehéz lesz a kormányátalakítást "új kezdetként" bemutatnia.

Jean-Pierre Raffarin volt kormányfő a Le Monde című napilapban szombaton megjelent interjújában a miniszterelnök személyének megváltoztatása mellett érvelt. A Fillonnal gyakran vitába keveredő Raffarin tart a "konzervativizmustól" és a "status quo" fenntartásától, amely veszélybe sodorhatja a jobboldal elnökválasztási győzelmének esélyét. Szerinte Jean-Louis Borloo, mint az új generáció tagja alkalmasabb az "új szakasz" levezénylésére.



  • Vennék
  • Hírek