Orsolya
9 °C
21 °C

A Halálcsillaggal támadja hazánk az ENSZ BT-t

2010.11.16. 10:48
Magyarország az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagságára pályázik 2012-1013-ra, a kampánylogó a Jedi visszatér birodalmi űrbázisára emlékeztet.

Mint arról szeptemberben részletesen írtunk, Magyarország megpályázza a 2012-13-as időszakra az ENSZ Biztonsági Tanácsában a kelet-európai választási csoportra jutó egyetlen nem állandó tagsági helyet. "Halálcsillaggal pályázik országunk az ENSZ Biztonsági Tanácsába" - írta tömören és velősen e pályázattal kapcsolatban hétfőn ScoTTTHun a Twitteren (via urrepules.tumblr.com), felhívva a figyelmet a Külügyminisztérium pályázati logójára, ami megtalálható a külügyi kormányzati honlap kezdőlapján és specifikus aloldalán, valamint a mfa.gov.hu-n közzétett angol nyelvű pályázati kampányanyagban is (pdf itt).

A halványkék, magyar színekkel kiegészített, piskótaformákkal absztraktul roncsolt kétdimenziós glóbusz valóban erősen emlékeztet a Csillagok Háborúja filmsorozat hatodik epizódjában, a Jedi visszatérben szereplő, még építés alatt álló gigantikus űrbázisra, a második Halálcsillagra (az első, jóval kisebb Halálcsillag tudvalevőleg megsemmisült a negyedik epizód végén). Még az elhelyezkedése a Föld kiterített vonalas térképe előtt is olyan, mintha egy fenyegető mesterséges hold tanyázna Amerika legdélebbi csücskénél.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

"Valóban, most hogy mondja, tényleg hasonlít" - nevetett az Index kérdésén Ember Zoltán, az A4-design Kft. tervezője, aki a logót készítette. A grafikus szerint a logó tervezésekor nem volt szempont, hogy a magyar ENSZ-pályázat logója hasonlítson a Halálcsillagra, a birodalmi sötét erők pusztító erejének jelképére. "Ha a megrendelőnek feltűnt volna, és nem tetszett volna a hasonlóság, akkor elképzelhető, hogy más verziót kérnek" - tette hozzá a dizájner, aki egyébként többek között a Magyar Rádió korábbi logóját tervezte.

A logó tehát eredeti tervezőmunka eredménye, bár a tervezői kreativitást, eredetiséget vizslató hozzáértők biztos bele tudnak kötni, hogy milyen más logóra hasonlít, mi egyedül a Cable & Wireless kommunikációs cég korábbi logóját találtuk némileg hasonlónak, de ezen kívül a népszerű clipart és logó stockoldalakon sem bukkantunk ilyesmi formára.

A kampánykiadvány egyébként nem került valami sokba: a külügy 2010. júliusi szerződései között szereplő tétel szerint a kiadvány a szerkesztéssel, a logó megtervezésével együtt mindössze 250 000 Ft-ba került, ennyit kapott az A4-design Kft. az "ENSZ BT. Kampánykiadvány grafikai tervezése és nyomdai előkészítése" címén. Ezen felül a kis színes füzetnek 306 000 forint volt a nyomdai költsége, szóval összességében eddig bő félmillió forintot költött a külügyi kommunikáció az ENSZ-BT nem állandó tagságáért folyó kampány e szeletére.

Korábban Magyarország két alkalommal volt a Biztonsági Tanács tagja: 1968-69-ben, majd pedig majdnem húsz évvel ezelőtt, 1992-93-ban. A Magyarországhoz közeli balkáni térségben zajló válságra tekintettel, hazánk legutóbbi BT tagsága különösen intenzív és kihívásokkal teli volt. A 2012-13-as tagságról döntő választásokat 2011 őszén tartják az ENSZ Közgyűlésen.