Nem tudni, élnek-e még az új-zélandi bányászok

2010.11.20. 11:53
Huszonkilenc bányász rekedt a mélyben Új-Zélandon a pénteki bányarobbanás után. Megszakadt velük az összeköttetés. Leghamarabb vasárnap próbálhatják meg kimenteni őket.

Leghamarabb vasárnap kísérelhetik meg Új-zélandon a mentőalakulatok a bányarobbanás következtében mélyben rekedt huszonkilenc bányász kimentését.

A nagy erejű metánrobbanás péntelen, a Déli-sziget középső partvidéki részén, Greymouth városának közelében történt, a bányában nemrég kezdődött meg a szénkitermelés. A bányavállalat szerint két vájárnak kisebb sérülésekkel sikerült a felszínre jutnia, a többiek sorsáról egyelőre semmit sem lehet tudni, életjelet eddig nem adtak.

Füst tör fel a Pike River szénbánya lejáratából
Füst tör fel a Pike River szénbánya lejáratából

A robbanás miatt megszakadt az áramszolgáltatás, és nem működik a szellőztető berendezés sem. Gary Knowles, a rendőrség vezetője közölte, a levegőpróbák azt jelzik, hogy továbbra sem biztonságos a tárnába leereszkedni. A mentőalakulatok attól tartanak, hogy a mélyben veszélyes gázok lehetnek.

A 120 méteres mélységben lévő, 17 és 62 év közötti bányászokkal megszakadt az összeköttetés. Huszonnégyen közülük új-zélandi állampolgárok, rajtuk kívül két ausztrál, két brit és egy dél-afrikai vájár van a csoportban.

A robbanás megrongálta a szellőzőt
A robbanás megrongálta a szellőzőt

Peter Whittal, a bányavállalat vezetője azt mondta, hogy többször megpróbáltak felhívni egy telefont, de nem jött válasz. A bányavállalat szerint valamennyiüknél volt mentőfelszerelés és oxigénpalack.  • Hírek
  • Személyi kölcsön