Vendel
6 °C
19 °C

Újabb ex-KGB-st mérgezhetnek

2010.11.20. 15:23
A Litvinyenko-ügyhöz hasonló feltételezett mérgezésről ír a The Times, a lap szerint egy ex-KGB-s újságíró, Viktor Kalasnyikov és felesége vérében mértek kiugróan magas higanykoncentrációt.

Módszeres higanymérgezéses hadjárat célpontjává vált az egykori szovjet állambiztonsági szolgálat, a KGB egyik volt magas rangú tisztje, írta szombaton a The Times, amely szerint az ügy emlékeztet a négy évvel ezelőtti londoni Litvinyenko-gyilkosságra.

A vezető konzervatív brit napilap riportja szerint a mostani esetben a célpont a szolgálat egyik volt ezredese, Viktor Kalasnyikov, a híres fegyverfejlesztő távoli rokona, akiből újságíró lett, és miután az orosz sajtóban lehetetlenné tették kommentátori tevékenységét, Kelet-Európa több országában közölt a Vlagyimir Putyin vezette orosz kormányra vagy az egykori KGB-re nézve rendszerint kínos cikkeket.

Kiugróan magas higanykoncentrációt mértek

A beszámoló szerint a korábban ellopott NATO-dokumentumok kezeléséért felelő Kalasnyikov már 2009 novemberében megbetegedett, miután egy lengyelországi konferencián az orosz rendszert bíráló előadásokat tartott. A lengyel kormány kórházában akkor elvégzett vizsgálat mérgező kadmiumot és talliumot mutatott ki az ő és felesége vérében.

Most azonban egy berlini klinikán hatalmas, a felső tűrési határértéket több mint tízszeresen meghaladó higanytartalmat találtak mindkettőjük vérében, írta a The Times. A berlini kórház egyik toxikológusa szerint nem úgy tűnik, hogy a szokásos fő forrásokból származó higanymérgezésről van szó, ezért nagyon komolyan kell venni azt a lehetőséget, hogy valaki megmérgezte őket.

Őrületről beszéltek

A lap tudósítója beszélt Kalasnyikovval és feleségével, akik azt mondták, hogy nyolc hónapig utazgattak Kelet-Európában, de októberben egy berlini szállodai szobában "őrülethez hasonló" tünetek törtek ki rajtuk. A berlini kórházban másnap elvégeztetett vérvizsgálat mutatta ki a magas higanyértékeket.

A The Times által megkérdezett londoni szakértő szerint ha ilyen mennyiségű higany egyszerre kerül a szervezetbe, az súlyos gyomorbántalmakat okozhat, ezért a jelek ebben az esetben arra vallanak, hogy hosszabb időszak alatt halmozódhatott fel a szervezetben.

Kalasnyikov felesége azt mondta a brit lapnak, hogy amikor márciusban Varsóból vonattal utaztak Moszkvába,  ő azonnal heves bőrirritációt tapasztalt magán, amint a hálókocsi ágyneműjéhez hozzáért. Marina Kalasnyikova szerint ez azt bizonyítja, hogy az ágynemű "átitatták valamivel".

Litvinyenkót polónium izotóppal ölték meg

A The Times szerint az ügy hasonlít Alekszandr Litvinyenko volt orosz titkos ügynök négy évvel ezelőtti londoni meggyilkolásához. Litvinyenkót, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) tíz éve Londonba dezertált volt alezredesét 2006 novemberében, a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg.

A mérgező anyagot a későbbi vizsgálatok szerint Litvinyenko teájába csempészték a nyugat-londoni Millennium Hotel bárjában, ahol az orosz rendszert korábban szintén kritizáló exügynök 2006. november 1-jén két orosszal találkozott.

Nagy-Britannia 2007-ben hivatalosan vádat emelt a fő gyanúsított, Litvinyenko egyik teapartnere és volt ügynöktársa, Andrej Lugovoj ellen, Moszkva azonban elzárkózott Lugovoj kiadatásától. A kiadatás megtagadását diplomaták kölcsönös kiutasítása követte, és Moszkva a brit kormány nemzetközi kulturális szervezete, a British Council több oroszországi létesítményének bezárását is elrendelte.