Ágyúdörej hallatszott Észak-Koreából

2010.11.26. 09:02 Módosítva: 2010.11.26. 09:15
Szöulban esett a részvények ára, a dél-koreai valuta is veszített értékéből, miután néhány - feltehetően - észak-koreai lövedék a tengerbe csapódott.

Észak-Koreából ágyúzás távoli döreje hallatszott pénteken azon a szigeten, amelyet a héten Phenjan megtámadott.

Egy jonpjongi lakos elmondta, hogy ágyútűznek vélhető dörejeket hallott, illetve füstoszlopot látott felemelkedni a szigetről is látható egyik távoli területen.

A dél-koreai tévé beszámolója szerint a lövedékek a sárga-tengeri vitatott határterületen, a fegyverszüneti vonal észak-koreai oldalán csapódtak be a vízbe. Dél-koreai területen nem történt becsapódás, károkról nem érkeztek jelentések.

A hadsereg közölte, hogy Észak-Korea tüzérségi lőgyakorlatot tart a Sárga-tengeren, annak a szigetnek a közelében, amelyet a héten ért támadás.

Szöulban kisebb pánik tört ki a lövöldözés hírére. Esett a kötvények, a helyi fizető eszköz, a von értéke és a részvények ára. Egy piaci elemző azt mondta, hogy a befektetők egyre nyugtalanabbak a tervezett dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlat előtt. A fő kérdés az, hogy Észak-Korea ismét előre nem látható, hirtelen módon reagál-e.