Károly, Karola
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

A helyhatósági helyekért versenyeznek a szlovákiai magyarok

2010.11.27. 09:16
Az ország mintegy 3000 településén polgármestert és képviselőket választanak, az utóbbiakból több mint 21 ezret. A választási helyiségek reggel héttől este nyolcig tartanak nyitva. Néhány helyen a törvény adta lehetőségeket kihasználva már korábban megkezdődött a voksolás.

A polgármesteri tisztséget az szerzi meg, aki a legtöbb szavazatot kapja. A képviselők esetében listákra szavaznak. A polgármesterek és a képviselők megbízatása négy évre szól.

A magyarok lakta régiókban a helyhatósági választások nagy tétje ezért az, hogy a parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártja (MKP) vagy a kormánykoalíciós Híd magyar-szlovák polgári párt szerez-e erősebb pozíciókat.

Bár a két párt együttműködése a mostani választások alkalmával nem széles, központi szinten egyenlő a nullával, helyi szervezeteik több településen is közös polgármesterjelöltet támogatnak. Az Új Szó című pozsonyi magyar napilap szerint huszonegy olyan település van az országban, ahol mindkét párt által támogatott jelölt lehet a polgármester.

Dél-Szlovákia mintegy félezer, magyarok lakta településein mindkét párt jelen van. Az MKP közölte, hogy 246 településen indít önálló polgármesterjelöltet, ugyanakkor több tucatnyi esetben független vagy koalíciós jelöltet támogatnak. Őry Péter, az MKP önkormányzati alelnöke szerint a párt gyakorlatilag most is jelen van mindenütt ott, ahol négy éve indított jelölteket. A Híd több mint 260 önálló polgármesterjelöltet indít, s ugyancsak támogat számos koalíciós és független jelöltet.

Általános a várakozás, hogy a helyi önkormányzatok többségében a függetlenek és a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt fogják megszerezni a legtöbb helyet.

Helyi megfigyelők úgy vélik, hogy a választási részvétel alacsonyabb lesz, mint a júniusi parlamenti választásokon, amikor a választók 59 százaléka járult az urnákhoz.

Országszerte megszigorították a biztonsági intézkedéseket. A szokásos napi szolgálaton kívül további majdnem 4000 rendőr ügyel szombaton a rend betartására.