Emma
5 °C
10 °C

Katonai beavatkozás Rióban

2010.11.28. 23:39
Több száz kommandós rohanta le helyi idő szerint vasárnap a drogkereskedők egyik központját Rio de Janeiro egyik északi nyomornegyedében. A harc már eldőlt, de néhány ellenálló még akad, a katonák házról házra járva tisztítják meg a környéket.

Ez volt az eddigi legnagyobb hatósági fellépés a drogcsempészek ellen Rióban. Körülbelül 2600 rendőrségi kommandós és tengerészgyalogos páncélozott rendőrségi helikopterek és katonai járművek támogatásával benyomult a drogcsempészek fellegvárának számító Morro do Alemao nyomornegyedbe.

Még nincs vége

A harcok jelenleg is folynak: a BBC szerint a kommandósok házról házra járva fegyverzik le a drogkartell tagjait. Alapos ellenőrzést tartanak, de sietniük is kell, félő ugyanis, hogy a bűnözős a szennyvízvezetéken keresztül kiszöknek a városrészből.

A katonák beszámoltak arról, hogy az átkutatások során megtalálták az egyik drogkereskedő luxuslakását a nyomornegyed közepén, tetején úszómedencével, saját védelmi berendezéssel. A háromszintes házban szaunát és diszkót is találtak, máskülönben azonban nagyrészt üres volt, és az elektronikai berendezéseket is elpusztították, mire megérkeztek a kommandósok. Sikerült azonban rengeteg drogot, fegyvert és lőszert lefoglalni.

A riói katonai rendőrség mindenesetre már bejelentette a győzelmet a több száz, állig felfegyverzett drogcsempész felett, és elmondták ellenőrzésük alá vonták a városrészt. "Szabadságot adtunk Alemao lakosainak" - mondta Mario Sergio Duarte, a város katonai rendőrségének vezetője, egy rendőrségi illetékes szerint azonban még nem vonták teljesen ellenőrzésük alá Morro do Alemaót.

Ezt elismeri Mario Sergio Duarte is, aki szerint a harc már eldőlt, de ez nem jelenti azt, hogy nem érheti támadás őket a még bent rekedt drogcsempészektől. Éppen ezért a lakókat egyelőre arra kérik, hogy maradjanak otthonaikban.

Nem adták meg magukat

Az ostrom megindításáról azután döntöttek a hatóságok, hogy a banditák nem reagáltak a szombati ultimátumukra, és nem voltak hajlandók feladni magukat.

Morro do Alemao része a több negyedet magába foglaló Complexo do Alemao városrésznek. A favellakomplexum a Commando Vermelho (Vörös Kommandó) - a legnagyobb riói bűncsoport - uralma alatt állt. A biztonsági erők csütörtökön vonták ellenőrzésük alá a szomszédos, ugyancsak e bűnszövetkezet által ellenőrzött Vila Cruzeirót, és mintegy 200 drogcsempész akkor a Complexo do Alemaoba menekült.

Ezt a városrészt is körbevették, a behatolást négy ponton kezdték meg, az akciókban részt vett két helikopter is, bár az egyik csak filmezett, hogy lássák, merre próbálnak menekülni a drogkereskedők.

Indok

Brazíliában 2014-ben labdarúgó-világbajnokság lesz, a 2016-os nyári olimpiai játékok rendezési jogát pedig Rio de Janeiro kapta meg. A brazil kormány ezért kíméletlen harcot hirdetett a garázdálkodó bűnbandák kifüstölésére, és távlati célja, hogy megfelelően biztonságossá tegyék az elkövetkező években a nagyvárost.

A vasárnap kezdődött műveletben eddig 35-en, jobbára bűnözők vesztették életüket.