Mihály
2 °C
16 °C

Hat amerikai katonát lelőtt egy beszivárgó

2010.11.30. 10:44 Módosítva: 2010.11.30. 10:48
Az amerikai katonák ellen hétfőn elkövetett kelet-afganisztáni merényletet egy olyan afgán férfi hajtotta végre, aki résztvevője volt a katonák által vezetett határrendőri kiképzésnek.

Agyonlőtt hat amerikai katonát egy afgán férfi, aki a katonák által vezetett kiképzésen vett részt Afganisztán keleti részén, Nangarhar tartoményban, közölték kedden amerikai tisztségviselők. A NATO Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erőinek (ISAF) közleménye szerint az ámokfutót végül lelőtték.

Az ISAF közleménye szerint az ámokfutó csupán néhány napja vett részt a kiképzésen. Az eddigi vizsgálat szerint a férfi, aki határrendőr-egyenruhát viselt, hétfőn kezdett lövöldözni a kiképzésen. A tálibok üzenetükben magasztalták a tettest, ugyanakkor közölték: nem ők utasítottak az amerikaiak megölésére.

Az elmúlt hónapokban számos olyan eset történt, amikor a nemzetközi erők katonáira az afgán fegyveres erők tényleges tagja vagy egyenruháját viselő lázadó támadott. A hasonló incidensek jelentősen megnehezítik a NATO dolgát, amely azt a feladatot tűzte maga elé, hogy az afgán hadsereg és rendőrség állományának kiképzésével 2014 végére képessé teszi az országot saját biztonságának megteremtésére.

A hat amerikai katona megölésével 668-ra emelkedett a koalíciós erők idei halottainak száma, amely a legmagasabb a 2001-es invázió óta. Az Egyesült Államok idén több mint kilenc milliárd dollárból akarja felépíteni az afgán hadsereget és rendőrséget, amelynek négy éven belül hatékonyan kellene működnie. Jelenleg 80 ezer rendőr van az afgán kormány szolgálatában. A terv az, hogy 2011 októberéig 134 ezerre növeljék az afgán rendőrség és 170 ezerre a haderő létszámát.

Az utóbb két év legsúlyosabb incidense - amely előtt több véres támadás történt a NATO-katonák ellen - hírügynökségi jelentések szerint ismételten rámutat arra a problémára, amivel az amerikaiak vezetett erőknek szembe kell nézniük, ha a tervezett dátumig, 2014-ig ki akarnak építeni egy ütőképes afgán hadsereget és rendőrséget.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport