Ivó, Milán
12 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Orbán a Mol-részvénycsomagról egyeztetett Putyinnal

2010.11.30. 18:50 Módosítva: 2010.11.30. 20:18
Vlagyimir Putyin sajtótitkára annyit mondott az orosz miniszterelnök és Orbán Viktor találkozójáról, hogy beszéltek a Szurgut Mol-részvénycsomagjáról, de konkrétumokat nem közölt, a megbeszélések a jövőben folytatódnak.

Orbán Viktor magyar és Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök kedden Moszkvában megvitatta a Szurgutnyeftyegaz tulajdonában lévő Mol-részvénycsomag ügyét, a megbeszélések a jövőben folytatódnak, mondta Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkára a magyar-orosz kormányfői találkozó után az ANI kőolajipari kérdésekre szakosodott sajtóügynökség kérdésére.

Orbán és Putyin Moszkvában egyeztettek
Orbán és Putyin Moszkvában egyeztettek

Orbán Viktor sikeres tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel, tájékoztatott Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. A megbeszélés célja az volt, hogy megvessék az Oroszország és Magyarország közötti, a 21. századhoz méltó együttműködés alapjait, a tárgyalás a magyar-orosz gazdasági, tudományos és kulturális együttműködés legfontosabb területeit érintette. A tárgyalópartnerek egyetértettek abban, hogy az egyeztetéseket a mostani találkozó konstruktív szellemében folytatni fogják, írja közleményében. A két ország között felmerülő kérdésekről bővebben>>>

A Szurgutnyeftyegaz megvásárolta az osztrák OMV-tól a Mol 21,2 százalékos pakettjét, de máig nem gyakorolhatja tulajdonosi jogait. A hírek szerint a magyar állam meg szeretné vásárolni a pakettet.

Alekszej Miller, a Gazprom társaság vezérigazgatója a Déli Áramlat gázvezeték ügyében konstruktívnak nevezte az együttműködést újságírók előtt. A keddi tárgyalás után Miller azt mondta, hogy a magyar féllel minden kérdésben egyetértésre tudnak jutni, minden feladatot sikeresen megoldanak. Azt mondta, hogy túljutottak a magyarországi parlamenti választások miatti átmeneti időszakon, és hogy Magyarországon soha nem vonták kétségbe a projekt szükségességét.

A majdan Magyarországon is áthaladó Déli Áramlat gázvezeték megépítésével az a cél, hogy a gáz Oroszországból a kockázatosnak tartott tranzitállamok elkerülésével jusson el Európába.

A találkozón feltehetően szó volt a Malév ügyéről is, amelynek még orosz tulajdonban lévő részét szintén meg akarja vásárolni Magyarország, erről azonban egyelőre nem mondtak konkrétumokat.

Orbán Viktor útjának következő állomása Varsó.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!