Két elnöke lett Elefántcsontpartnak

2010.12.04. 21:25
A nyugat-afrikai országban szombaton a vitatott elnökválasztás mindkét jelöltje letette az államfői esküt, miután egyaránt győztesnek nyilvánították magukat. A politikai válság miatt ismét fegyeresek csaptak össze a nemrég polgárháború által sújtott nyugat-afrikai országban.

A kétfordulós – október, illetve november végén megtartott – szavazáson a választási bizottság az ellenzéket vezető Alassane Ouattarát hozta ki győztesnek (a voksok 54,1 százalékával), az erdeményt azonban érvénytelenítette az ország alkotmánytanácsa, s a szerinte 51,4 százalékot szerzett eddigi elnököt Laurent Gbagbót kiáltotta ki nyertesnek.

Gbagbo szombaton letette elnöki esküjét, annak ellenére, hogy az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok, az ECOWAS nyugat-afrikai regionális országcsoport, Franciaország és számos egyéb állam kinyilvánította, hogy ellenfelét, Ouattarát tekinti győztesnek.

Ouattara győzelmét az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyilatkozatban akarta támogatni, ezt azonban a világszervezet diplomatáinak közlése szerint Oroszország megakadályozta. Az ünnepi eskütétel alkalmából elhangzott szózatában Gbagbo, akit már 2000-ben is vitatott körülmények között választottak államfővé, elítélte a külföldi beavatkozásokat, és kijelentette: "soha nem fogjuk feladni szuverenitásunkat".

A nap folyamán az Afrikai Unió is Alassane Ouattara mellett tette le a voksát, közölve: lépéseket fog tenni azokkal szemben, akik megpróbálják aláásni az elefántcsontparti választási eredményeket abban a formában, ahogy azokat a választási bizottság kihirdette. Néhány órával Gbagbo után Ouattara is letette az államfői esküt, s erről írásban értesítette az ország alkotmánytanácsát.

Guillaume Soro miniszterelnök, aki előzőleg jelezte, hogy Ouattara győzelmét ismeri el, szombat este már neki nyújtotta be lemondását. Ouattara ismét megbízta őt a kormányfői teendők ellátásával.

A két ellenfél hívei szombatra virradóra tűzpárbajt vívtak egymással Abidjan északi és déli részében, s az egyik összecsapásban legalább két ember életét vesztette. A nap folyamán Outtara támogatói az utcákra vonultak a főváros egyik negyedében, s tiltakozásul autógumikat égettek.

Az elnökválasztásoktól a stabilitás helyreállítását remélték Elefántcsontparton. A mostani fejlemények ehelyett nyilvánvalóan tovább szítják a politikai válságot Afrika egykor leggazdagabbnak számító országában, amelynek virágzó gazdaságát 2002-2003-ban rövid polgárháború tette tönkre.  • Tippek
  • Bankszámla