Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Kínában saját békedíjat hoztak létre

2010.12.07. 23:51 Módosítva: 2010.12.07. 23:52
Kínát felháborította, hogy a bebörtönzött ellenzéki, Liu Hsziao-po kapta az idei Nobel-békedíjat. Saját kitüntetésük, a Konfuciusz-békedíj első kitüntetettje Lien Csan, Tajvan korábbi alelnöke.

Kínában saját békedíjat hoztak létre, és először csütörtökön adják át, egy nappal azelőtt, hogy Oslóban megtartják a Nobel-békedíj átadási ceremóniáját.

A Nobel-békedíjat az idén Liu Hsziao-po (Liu Xiaobo) kínai ellenzéki kapta, aki hazájában börtönben ül, családtagjai sem utazhatnak a norvég fővárosba, hogy átvegyék helyette a díjat.

Pekinget felháborította az 54 éves Liu kitüntetése, amit a Nyugat ellene irányuló manőverének minősített. Erre válaszul született meg az ötlet, hogy Kína létrehozza saját, Konfuciuszról elnevezett békedíját. Mint a díjat odaítélő bizottság közölte, a Konfuciusz-díjat azért alapították, hogy a kínai nép békés szellemiségének közvetítője legyen.

A testület elnöke, Tang Csang-liu (Tang Changliu) szerint a bizottság nem hivatalos kormányszerv, de szorosan együttműködik a kulturális minisztériummal.

A Konfuciusz-békedíj első kitüntetettje Lien Csan (Lien Chan), Tajvan korábbi alelnöke, a nacionalista Kuomintang párt tiszteletbeli elnöke lesz. Nyolc jelölt közül választották ki, akik között olyanok vannak, mint Bill Gates amerikai milliárdos, Nelson Mandela volt dél-afrikai és Jimmy Carter volt amerikai elnök, Mahmud Abbasz palesztin elnök és a pancsen láma, a tibeti buddhista vallás második számú vezetője. Közülük néhányan már megkapták a Nobel-békedíjat, vagy jelölték őket.