Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Az ellenzék szerint Berlusconi szavazatokkal csencsel

2010.12.10. 19:06

Vizsgálatot indított pénteken a római ügyészség annak gyanújával, hogy a parlamentben szavazatok adás-vétele folyik a kormány sorsát meghatározó bizalmi szavazás küszöbén.

A gyanút - hogy Silvio Berlusconi kormányfő jobboldali szövetsége baloldali szavazatokat igyekszik venni - az Értékek Olaszországa (IDV) ellenzéki pártszövetség vezetője, Antonio Di Pietro fogalmazta meg, aki szerint a képviselőházban "marhavásár" folyik. Felkérte az ügyészséget: állapítsa meg, mi lehet az indoka annak, hogy egyesek az utolsó pillanatban érezték szükségesnek megváltoztatni a szavazatukat.

Di Pietro, aki a korrupció ellen fellépő ügyészi csoport, a Tiszta Kezek tagjaként szerzett hírnevet magának, közölte, hogy a gyanút megalapozó számos dokumentumot és bizonyítékot adott át a hatóságoknak. "Egy civilizált ország parlamentjében soha sem történhet ilyesmi" - jelentette ki.

A baloldali La Repubblica napilap vizsgálódása szerint miniszteriális posztok ígéretével, vagy az évi képviselői fizetést megközelítő értékű "tanácsadói szerződéssel" próbálnak szavazatot vásárolni. Az Európai Unióban az olasz parlamenti képviselőket fizetik meg legjobban: évente több mint 120 ezer eurót keresnek.

A bizalmi szavazást december 14-én tartják meg a törvényhozásban. Berlusconinak mindkét házban el kell nyernie a többséget. A szenátusban ez nem okoz gondot neki, de a képviselőházban elvesztette többségét, amióta szakított addigi szövetségesével, Gianfranco Fini házelnökkel és pártjával.

Fini szintén meggyanúsította a miniszterelnököt a szavazatvásárlással, miután több addigi ellenzéki képviselő bejelentette a napokban, hogy a kormányra szavaz, vagy tartózkodni fog.

Berlusconi a vádakra válaszul kijelentette: soha sem folytatott szavazatvásárlási kampányt, és a vádak nevetségesek.  • Vennék
  • Bankszámla