Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Obama is bírálja a WikiLeaks szivárogtatóit

2010.12.12. 11:57
Barack Obama amerikai elnök a kiszivárogtatások miatt került kínos helyzetbe. A hétvégén telefonon egyeztetett mexikói kollégájával, Felipe Calderónnal, illetve Recep Tayyip Erdogan török kormányfővel. Erdogan és Obama megállapodtak abban, hogy a nyilvánosságra került dokumentumok nem rontják meg a két ország viszonyát.

Barack Obama amerikai elnök szombaton először bírálta személyesen a WikiLeakst, sajnálatosnak és felelőtlennek nevezve, hogy a portál titkos amerikai diplomáciai iratokat hoz nyilvánosságra.

Obama a kiszivárogtatások témáját akkor érintette, amikor telefonon beszélt mexikói kollégájával, Felipe Calderónnal, illetve Recep Tayyip Erdogan török kormányfővel - közölte a washingtoni Fehér Ház.

A elnök és a török miniszterelnök egyetért abban, hogy a titkos táviratok nyilvánosságra kerülése nincs hatással a két ország szoros együttműködésére - olvasható a Fehér Ház közleményében.

A WikiLeaks alapítójának, a Londonban őrizetbe vett Julian Assange-nak a támogatói mozgósításba fogtak a szabadon engedéséért. A világban több helyen volt tüntetés szombaton, és továbbiak megrendezését tervezik.