Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Öngyilkos merénylő robbantott Stockholmban

2010.12.12. 07:56
Két robbanás volt szombat délután a svéd fővárosban: egy ember meghalt, kettő pedig megsebesült egyelőre tisztázatlan körülmények között, de egyre több jel mutat arra, hogy öngyilkos merénylő volt a detonáció áldozata.

A TT svéd hírügynökség szerint a hatóságokat előre figyelmeztették emailben a merényletre, és azt az afganisztáni svéd jelenléttel hozták összefüggésbe.

A svéd média időközben arról számolt be, hogy a rendőrség feltételezése szerint öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Stockholmban. A halott - egy 25 éves férfi, akinek halálát hatalmas gyomorsebe okozta - mellett szögekkel teli táskát találtak, amit vélhetően a pokolgép hatásának növelésére akart felhasználni.

Az Aftonbladet című svéd napilap által idézett források szerint a merénylőnél hat házilagos készítésű csőbomba volt,  és ezek egyike robbant fel. Hátizsákjában további robbanóanyagot és szögeket találtak.

A rendőrség egyelőre nem erősítette meg a sajtóhíreket, csak annyit közöltek, hogy az öngyilkos merénylő lehetőségét sem zárják még ki, és vizsgálják a két robbanás közti összefüggéseket is.

Először egy gépkocsi robbant fel Stockholm egyik üzletekkel teli forgalmas utcáján, majd egy második robbanás is történt, amelytől egy ember megsérült, majd a helyszínen meg is halt - közölte a rendőrség szóvivője. A mentőszolgálat szóvivője szerint két sérültet kórházba szállítottak.

A felrobbant gépkocsiban gáztartályok voltak, a második robbanás okáról azonban egyelőre semmit se lehet tudni. A rendőrség robbantási szakértőket küldött a helyszínre.

A TT hírügynökség szombat éjszakai közlése szerint szerkesztőségük emailben kapott előzetes figyelmeztetést, akárcsak a svéd rendőrség, de csak alig tíz perccel a két robbantás előtt.

Az elektronikus üzenethez svéd és arab nyelvű hangfájlt csatoltak. Az üzenetet Svédországhoz és a svéd néphez intézték, és abban Mohamed próféta karikatúráival kapcsolatos svéd hallgatásról, illetve az afganisztáni svéd jelenlétről beszéltek, és az iszlám elleni háború és a próféta gyalázásának beszüntetésére szólítottak.

Afganisztánban a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) kötelékében jelenleg félezer svéd katona szolgál.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport