Elhunyt Richard Holbrooke

2010.12.14. 06:38
Elhunyt Richard Holbrooke neves amerikai diplomata helyi idő szerint hétfőn Washingtonban - az amerikai tv-csatornák által közölt halálhírt röviddel később megerősítette hivatalosan Barack Obama elnök kormányzata is.

A George Washington Egyetem klinikájára a múlt héten rosszulléte miatt beszállított, 69 éves Holbrooke-ot szombaton aortaszakadás miatt műtötték meg, ezt követően az orvosok állapotát stabilnak, de válságosnak minősítették.

Richard Holbrooke munka közben lett rosszul. Az amerikai kormány éppen arra készült, hogy ezen a héten áttekintse az Afganisztánban követendő amerikai stratégiát. Holbrooke-ot, a terület gazdáját múlt pénteken a külügyminisztériumban, Hillary Clinton hatodik emeleti irodájában rosszullét fogta el. A miniszter azonnal orvoshoz küldte, mert tudta, hogy áprilisban már vizsgálták a szívével.

A veterán diplomata a liftben elvesztette az eszméletét. Az orvosok, akik aortaszakadást állapítottak meg nála, a műtőben 21 órás küzdelmet folytattak az életéért. "Abba kell hagynotok a háborút Afganisztánban" - ezek voltak az altatásba merülő Holbrooke utolsó, a pakisztáni származású sebészhez intézett szavai még a műtét előtt, írja a Washington Post.

Richard Holbrook szíve hétfő este állt meg.

Richard Holbrooke 1941-2010 (Fotó: Barakonyi Szabolcs)
Richard Holbrooke 1941-2010 (Fotó: Barakonyi Szabolcs)

Holbrooke halála előtt Barack Obama amerikai elnök hétfőn meglátogatta a diplomata családját. Az elnök Marton Kati, Holbrooke magyar származású felesége, valamint több hozzátartozója előtt nagy elismeréssel méltatta különmegbízottja érdemeit, akit nem sokkal államfői beiktatása után az afgán-pakisztáni problémakör kezelésére kért fel.

"Teljes bizonyossággal elmondható, hogy ő az amerikai diplomácia egyik óriása. Ma valamennyien Richard felépüléséért imádkozunk. Kemény gazfickó ő, ezért biztosak vagyunk benne, hogy ebben a nehéz helyzetben hatalmas küzdelmet fog vívni" - mondta a diplomata családjának körében az amerikai elnök, még Holbrooke halálát megelőzően. Barack Obama személyesen is imádkozott Holbrooke felépüléséért.

A Bulldózer

Richard Holbrooke több demokrata párti amerikai elnök vezető külpolitikai tanácsadója volt, és ő volt az egyetlen, aki két terület - Kelet-Ázsia és Európa - felelőseként is elérte külügyminisztériumban a helyettes államtitkári rangot. Volt az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete is.

Richard Holbrooke (középen) 2010. június 22-én az USA kabuli nagykövetségén Stanley McChrystal tábornok társaságában
Richard Holbrooke (középen) 2010. június 22-én az USA kabuli nagykövetségén Stanley McChrystal tábornok társaságában

Noha diplomáciai és újságírói körökben korábban már három kontinensen is ismerték, Richard Holbrooke azzal vált világszerte ismertté, hogy Bill Clinton elnök különmegbízottjaként, vasakarattal és könyörtelen diplomáciai nyomásgyakorlással kikényszerítette a boszniai háborút lezáró békeszerződést, amelyet 1995-ben írtak alá az ohiói Daytonban.

Az egyezményhez vezető, a hízelgést és a megfélemlítést sem megvető, fáradhatatlan erőfeszítése miatt kollégáitól és ellenfeleitől a Bulldózer nevet kapta. A csaknem lehetetlen boszniai misszió után Holbrooke azt a szintén megvalósíthatatlannak tűnő feladatot kapta, hogy vegye rá a pakisztáni és az afgán vezetést a tálibok és az al-Kaida elleni tényleges küzdelemre.

Vietnamban kezdett

Makacs és lobbanékony természete miatt az amerikai kormányzaton belül is sok ellensége akadt. A The Washington Post értesülése szerint James L. Jones tábornok, Barack Obama elnök előző nemzetbiztonsági tanácsadója annyira el akarta távolíttatni az afgán-pakisztáni különmegbízotti posztról, hogy Hillary Clinton külügyminiszternek be kellett avatkoznia az érdekében. Holbrooke vállalta a konfliktust a kongresszussal is, amikor azt látta, hogy a rendezés gazdasági és diplomáciai pillérjének finanszírozása akadékoskodásba ütközik.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Holbrooke-ot sajtóforrások szerint komolyan aggasztotta Hamid Karzai afgán elnök vezetői alkalmatlansága és rendszerének korruptsága. Megfigyelők szerint a diplomatának az Afganisztánban elért haladásnál is nagyobb szerepe volt abban, hogy Pakisztánban sikerült megerősíteni Aszif Ali Zardari elnök polgári kormányzását. Olykor a megszokottól nagyon eltérő felfogásban cselekedett a csaknem egy évtizede tartó konfliktusban. Ő volt az, aki hátrább soroltatta az amerikai prioritások között az afganisztáni mákültetvények felszámolását, mondván, hogy a parasztok megélhetésének felszámolásával a kívánttal ellentétes hatást érnek el. Sikerült elérnie azt is, hogy a pakisztáni vezetés évente ne automatikusan kapja meg a segélyt Washingtontól, mint korábban.

Az átfogó, a katonai, gazdasági és társadalmi eszközöket egyesítő megoldás híve volt, igyekezve felhasználni a Délkelet-Ázsiában elszenvedett amerikai kudarchoz vezető úton szerzett tapasztalatait. Richard Holbrooke ugyanis Vietnamban kezdte csaknem fél évszázados diplomáciai karrierjét. Különböző beosztásokban hat évet töltött e terepen, s részt vett a párizsi béketárgyalásokon is. Az itt szerzett tapasztalataiban bízva a State Departmentben rá testálták a Kelet-Ázsiáért felelős helyettes külügyi államtitkári posztot (1977-1981). Ő volt az egyetlen, aki ezt a szintet az európai és kanadai ügyek területén is elérte (1994-1996).

Demokratapárti

Fontos szerepet játszott a NATO keleti bővítésében és olyan kulcsfontosságú diplomáciai posztokon volt hazájának nagykövete, mint Berlin és az ENSZ. Két alkalommal is komolyan szóba került, hogy ő kapja meg a külügyi tárca irányítását, de mind a kétszer egy hölgyet részesített előnyben az aktuális elnök. Clinton Madeleine Albrightot, Obama pedig Hillary Clintont nevezte ki Amerika első számú diplomatájának.

Holbrooke ugyanakkor már a választási kampány során olyan demokrata párti elnököknek volt a külpolitikai tanácsadója, mint Jimmy Carter és Bill Clinton, s olyan elnökjelölteket is eligazított a nagyvilág dolgaiban, mint Al Gore, John Kerry és Hillary Clinton.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Színes pályafutása során Richard Holbrooke volt a Békehadtest marokkói igazgatója, a Foreign Policy magazin főszerkesztője, a Newsweek nemzetközi kiadásának szerződéses szerkesztője, a berlini Amerikai Akadémia elnöke, a Lehman Brothers brókercég ügyvezető elnöke, az AIG igazgatósági tagja, a Globális Alapítvány az AIDS, Tuberkulózis és Malária Elleni Harcért vezetője, valamint számos társadalmi szervezet vezetőségi tagja és több egyetem előadója.

Magánélet

1996-ban, miután a boszniai békét nyélbe ütötte, feleségül vette a magyar származású Kati Marton írónőt. Holbrooke ekkor több időt szeretett volna szentelni privát életének, ám Clinton elnök felkérte, hogy a színfalak mögött, magánemberként is legyen balkáni különmegbízottja. 1999 márciusában ő volt az, aki a koszovói konfliktus csúcspontján - miután a szerb hadsereg a tartomány albán lakossága ellen fordult - Belgrádban utolsó figyelmeztetést intézett Szlobodan Milosevics szerb elnökhöz. De hiába. Ezután kezdődött meg a NATO Szerbia elleni légi háborúja, alig 12 nappal azután, hogy Magyarország csatlakozott a szövetséghez.

Richard Charles Albert Holbrooke 1941. április 24-én született New Yorkban, német-orosz zsidó szülők gyermekeként, akik azonban kvéker neveltetésében részesítették. Hitvese, Kati Marton katolikus hitben nőtt fel, és egészen addig nem volt tudomása valódi származásáról, amíg Magyarországon, Wallenberg után kutatva meg nem mondták neki, hogy anyai nagyszüleit az auschwitzi haláltáborban gyilkolták meg.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport