Az olajkatasztófáért perli az amerikai kormány a BP-t

2010.12.15. 22:26
Az amerikai kormány szerdán egy New Orleans-i bíróságon beperelte a BP olajvállalatot és több más felelősnek tekintett céget a Mexikói-öbölben áprilisban okozott olajkatasztrófa miatt.

Az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb környezetszennyezése miatt Washington kártérítést követel a BP olajvállalattól és többek között a felrobbant olajplatform tulajdonosától, a Transoceantől, a kút többi részvényesétől, így az Anadarko Petroleumtól és a Mitsuihoz tartozó MOEX-től, valamint a BP-t biztosító Lloyds cégtől. A kút építéséhez cementet szállító Haliburton nem szerepel az alperesek között.

Az igazságügyi minisztérium összesen nyolc alperestől követel kártérítést az olajszennyeződés eltávolításának költségei, valamint egyéb veszteségek miatt, beleértve a természeti forrásokban okozott kárt. A felperes a kártérítés összegét nem nevezte meg, mert álláspontja szerint ennek kiszámítása valószínűleg még éveket fog igénybe venni.

A víztisztasági törvény alapján a kormány akár hordónként 1100 dollárt is követelhet a tengerbe ömlött nyersolaj eltávolításáért. A becslések szerint a katasztrófa következtében összesen 4,9 millió barrel olaj folyt ki a kútból, igaz, ennek egy részét sikerült felfogni. A BP álláspontja szerint ennél 20-50 százalékkal kevesebb nyersolaj ömlött ki.

Az igazságügyi minisztérium az állítja, hogy az alperesek megsértették a biztonsági, munka- és környezetvédelmi előírásokat.  • Tippek
  • Személyi kölcsön