Friderika
10 °C
18 °C

39 embert vádolnak a Rózsa-Flores-ügyben

2010.12.18. 07:59 Módosítva: 2010.12.18. 08:04
A bolíviai ügyészség pénteken La Pazban előterjesztette a Rózsa-ügyben terrorista összeesküvéssel megvádolt személyek listáját. A 39 név között szerepel a Szovátáról származó Tóásó Előd is, akit másfél éve tartanak fogva bolíviai börtönben.

Marcelo Soza ügyész ismertette pénteken La Pazban a terrorizmussal és fegyveres lázadással hivatalosan is megvádoltak listáját a bolíviai lapok internetes honlapjainak jelentése szerint. Az ügyész Rubén Costas kormányzó testvérét, Pablo Humberto Costast nevezte meg a fő felelősnek Rózsa Flores Eduardo csoportjának a latin-amerikai országba hívásáért és finanszírozásáért.

Soza szerint 61 esetben megszüntették az eljárását, 10 ember tekintetében ejtették a vádakat. A letartóztatottak száma 13, a szökésben lévőké 18.

A bolíviai belbiztonsági kommandósok 2009. április 16-án számoltak fel egy állítólagos terroristacsoportot: Santa Cruzban agyonlőtték Rózsa Flores Eduardo bolíviai-magyar-horvát állampolgárt, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír állampolgár Michael Dwyert. A magyar állampolgárságú, szintén Szovátáról származó Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Tadicot letartóztatták.

A bolíviai parlamenti bizottság kormánypárti tagjai által 2009. november 13-án elfogadott jelentés szerint szakadár Santa Cruz-i politikai és pénzügyi vezetők álltak a Rózsa Flores Eduardo vezette állítólagos terroristacsoport mögött - jelentette akkor a bolíviai sajtó. Az ellenzékiek azonban nem tekintik lezártnak az ügyet: álláspontjuk szerint a kormány azért akarja minél előbb félretenni, mert időközben olyan bizonyítékok is előkerültek, amelyek közvetve a bolíviai kormány egyes tagjainak érintettségére utalhatnak.

A vádlottak ügyészségi névsorában az első két helyen Mario Tadic Astorga és Tóásó Előd neve szerepe, mindkettőjüket a San Pedro börtön bentartják fogva.