Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
2 °C
7 °C

Elzavarná a békefenntartókat az elefántcsontparti bukott elnök

2010.12.18. 16:20
Az elefántcsontparti novemberi választást elvesztő, de hatalmához ragaszkodó Laurent Gbagbo volt elnök követeli, hogy hagyják el az országot az ENSZ kéksisakosai. Szerinte a nemzetközi szervezet súlyosan beavatkozott az ország belügyeibe azzal, hogy győztes riválisa mögé állt.

Laurent Gbagbo elefántcsontparti köztársasági elnök távozásra szólította fel szombaton az országban állomásozó ENSZ-békefenntartókat és a francia katonaságot. A kormány követeli, hogy azonnal hagyja el az országot a két misszió, és ellenzi megbízatásuk megújítását, jelentette be egy szóvivő.

Elefántcsontparton mintegy tízezer kéksisakos ENSZ-katona és rendőr, valamint egy 900 fős francia alakulat állomásozik a 2002-2003-as polgárháború lezárása óta. Az ENSZ-erők (ONUCI) mandátuma december 20-án jár le.

Laurent Gbagbo a nemzetközi szervezetek szerint elvesztette a novemberi elnökválasztást, de nem hajlandó átadni a hatalmat győztes riválisának, aki ennek ellenére megalakította saját kormányát, és élvezi az ENSZ, az EU és az Afrikai Unió támogatását. Gbagbónak pénteken menedéket kínáltak fel egy afrikai országban, de nem fogadta el. Gbagbo szerint az ENSZ-erők és a franciák "súlyosan beavatkoztak" Elefántcsontpart belügyeibe azzal, hogy ellenfele, Alassane Ouattara mögé álltak, őt pedig a hatalom átadására szólították fel.

A nyugat-afrikai országban zavaros a helyzet a választás óta. Csütörtökön erőszakos összetűzések voltak Abidjanban, ahol mintegy húsz ember életét vesztette. Szombat reggel az ENSZ-erőket is támadás érte: egyenruhás, de maszkot viselő alakok egy gépkocsiból tüzet nyitottak egy járőrre, amely éppen visszatérőben volt a bázisára. A kéksisakosok viszonozták a tüzet, de végül senki sem sérült meg. A támadók elmenekültek.  • Vennék
  • Bankszámla