Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Ezerhatszáz előállítás Oroszországban

2010.12.18. 23:12
Az orosz rendőrség szombaton Moszkvában 500, a Moszkvai területen további 800, Volgográdban és Szamarában 150-150, Szentpéterváron néhány embert előállított, hogy megelőzze az orosz nacionalisták és bevándorlók közti összecsapásokat.

Moszkvában egy hét alatt ez már a harmadik erőpróba volt, és ezúttal a legtöbb helyen a nacionalisták verődtek össze. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök egy csütörtökön felvett interjúban a Vesztyi 24 hírtelevízióban szombaton azt mondta: igen aggasztó jel, hogy a rendbontásokban fiatalkorúak vettek részt, de "teljesen helytelen lenne elveszett nemzedéknek nevezni őket". Ugyanakkor azt is elmondta, hogy dolgozni kell a fiatalokkal, hogy megtalálják az önmegvalósítás lehetőségét.

Moszkvában és másutt mind a helybeliek, mind a migránsok szervezkedtek, ezért a múlt szombati és a szerdai tömegjelenetek után a rendőrök és kommandósok már szombaton reggel nagy létszámban kivonultak a megjelölt, illetve a szóba jövő helyszínekre. Moszkvában ezúttal az osztankinói tévétorony közelében lévő Összoroszországi Kiállítási Központnál hirdették meg a gyülekezést, és ott, valamint a város több más pontján a rendőrök - az Interfax értesülései és a Twitteren megjelent közlések szerint - mintegy 500 ember állítottak elő, helyenként erőt is alkalmazva. A tévétoronynál állítólag több százan gyűltek össze, és sokan fegyverként is használható tárgyakat hoztak magukkal. Moszkva megyében is számos helyen akadályoztak meg nem engedélyezett megmozdulásokat, mintegy 800 főt előállítottak.

A rendőrség bejelentette, hogy késő éjszakáig és egész vasárnap is őrizni fogja a nagyobb tereket és a pályaudvarok környékét.

Szentpéterváron szintén több autóbusznyi rendőr strázsált reggel óta a metró belvárosi kijáratainál, a késő délutáni órákban pedig a gyakran tüntetések színhelyéül szolgáló Szennaja téren is, de a hivatalos közlés szerint nem történt semmi, csupán néhány gyanús személyt állítottak elő.

A hangulat Moszkvában akkor izzott fel, amikor december 6-án megölték a Szpartak focicsapat egy fiatal szurkolóját. A tettesek állítólag kaukázusiak voltak, és a sajtó szerint a szurkoló, illetve gyilkosának társasága azon veszett össze, hogy melyiküket vigye el a mellettük megálló taxi.

Labda ott

A szurkolók múlt szombaton a Kreml melletti Manyezsnaja téren tiltakoztak, a megmozdulás hangadójává a nacionalisták váltak, és ott, valamint a város több más pontján tömegverekedések voltak. Többen megsérültek. A következő menetet szerda estére hirdették meg, amikor mintegy 1300 embert állítottak elő.

A lakosságot, de érzékelhetően a vezetést is megrázták a szokatlan események, és nem utolsósorban az, hogy a zavargások résztvevői nagyrészt fiatalkorúak.

Az egykori Szovjetunió szegény déli köztársaságaiból millió számra érkeznek Oroszországba pénzt keresni a legális és illegális migránsok, akik a legalantasabb munkákat végzik. Évente több száz "kaukázusi küllemű" embert ölnek meg az utcán pusztán kaukázusi volta miatt.